Korejci nezvládají. Jadernou elektrárnu v emirátech stavějí se zpožděním a defekty

Měla to být demonstrace korejských schopností. Celému světu chtěli ukázat, že je možné postavit jadernou elektrárnu za slušnou cenu a ve stanoveném termínu.



Místo toho se rozestavěná elektrárna Barakah ve Spojených arabských emirátech mění v noční můru pro všechny zúčastněné. Projekt nabírá zpoždění a prodražuje se. Navíc se množí spekulace, zda kvůli různým vadám bude provoz elektrárny bezpečný.

Zatím nejostřeji proti elektrárně vystoupil Katar, jehož hlavní město Dauhá leží zhruba 150 kilometrů severním směrem. Katarské ministerstvo zahraničních věcí podle webu Middle East Eye poslalo stížnost Mezinárodní agentuře pro atomovou energii a požádalo ji o zásah. Případná havárie reaktorů v Barakah by totiž zamořila radioaktivitou katarské území. Vedle radiace v ovzduší je citlivým tématem také kvalita vody v Perském zálivu, která po odsolení slouží jako zdroj pitné a užitkové vody pro Katar i další státy.

Kritiku do vlastních řad spustila i některá korejská média. Například web Korean IT Times upozornil, že na prvním a druhém bloku se našlo deset defektů – hlavně na systémech chlazení. Dodavatel stavby nechce tyto problémy komentovat. „Nemůžeme vám sdělit nic o jaderné elektrárně Barakah bez konzultace s investorem – společností ENEC,“ reagoval podnik Korea Electric Power Corp. (KEPCO) na dotazy jihokorejských novinářů.
 
Konkrétních informací o kvalitě rozestavěné elektrárny tedy není mnoho, ale jedna věc je jistá. Projekt Barakah nabral několikaleté zpoždění. První ze čtyř reaktorů měl podle původního plánu zahájit provoz v květnu roku 2017. Dodnes se tak nestalo. Jaderný dohled ve Spojených arabských emirátech si před dvěma lety vyžádal důkladnější vyhodnocení bezpečnosti první atomové elektrárny na Arabském poloostrově včetně „prověření profesionality zaměstnanců“.

Korejská inženýrská společnost KEPCO náležící do energetického koncernu KHNP vyhrála soutěž na stavbu čtyř bloků první jaderné elektrárny ve Spojených arabských emirátech v roce 2009. Díky nižší cenové nabídce tehdy porazila francouzskou Arevu i americko-japonské sdružení GE-Hitachi. Jenže relativně nízká cena (i po navýšení se uvádí 24,4 miliardy dolarů za čtyři bloky o výkonu 5380 megawattů) byla vykoupena nižší úrovní bezpečnostních systémů. Chybí zde třeba dvojitá ochranná obálka reaktorové haly.

Samotná výstavba elektrárny Barakah v emirátu Abu Dhabi začala v červenci roku 2012. Elektrárna s celkovým instalovaným výkonem přes 5000 megawattů by po dokončení měla pokrývat až jednu čtvrtinu spotřeby elektřiny ve Spojených arabských emirátech. Fungující jadernou elektrárnu má v regionu zatím jen Írán. V horizontu deseti let si je chce pořídit také Saúdská Arábie, Jordánsko a Egypt.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: David Tramba

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme