Korejská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalila

Růst korejské ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku byl nižší, než se očekávalo. Plánovaný růst 2,6 % nebyl dodržen a Bank of Korea oznámila, že čtvrtletní ekonomický růst dosáhl výše 1,8 %. V reakci na uvedenou informaci se korejská vláda rozhodla vyčlenit na podporu exportního financování a investic dodatečný rozpočet ve výši 6 mld. USD.



V prvním čtvrtletí roku 2019 vzrostla korejská ekonomika pouze o 1,8 %, přičemž cíl korejské vlády byl 2,6 %. Hlavní příčinou nižšího růstu je především nečekaný pokles vývozu. Korejský vývoz za 1. čtvrtletí letošního roku dosáhl výše 132,73 mld. USD. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy hodnota exportu činila 145,06 mld. USD, se tak korejský vývoz snížil o 8,5 %.

Mezi položky, které nejvýrazněji ovlivnily pokles vývozu lze zařadit především polovodiče a elektroniku. Vývoz elektronických součástek se snížil o 19,8 % na 25 mld. USD, což bylo způsobeno klesající poptávkou po polovodičích, používaných např. v mobilních telefonech, a tím i klesajícími cenami uvedeného sortimentu. Celkový pokles korejského vývozu nezachránil ani mírně zvýšený zájem o korejská sportovní, užitková a ekologicky šetrná vozidla.

Zpomalení ekonomiky se projevilo i na korejském dovozu, který za první tři měsíce roku 2019 dosáhl výše 123,41 mld. USD. Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku, kdy import dosáhl výše 132,43 mld. USD, se korejský dovoz snížil o 6,8 %. U dovozu se s výjimkou plastů a nekovových minerálů snížila většina nejdůležitějších položek – dodávky elektronických součástek se snížily o 1,8 % na 14,4 mld. USD, dovoz chemických výrobků o 3,8 % na 7,4 mld. USD, dovoz primárních kovů o 7,2 % na 5,3 mld. a dovoz komponentů k výrobě strojů o 8,8 % na 4,6 mld. USD.

V návaznosti na aktuální ekonomické ukazatele svolal ministr financí Hong Nam-ki mimořádné zasedání, na kterém uvedl, že korejská ekonomika čelila v prvním čtvrtletí letošního roku horším domácím a globálním ekonomickým podmínkám, mezi které lze zařadit pokračující americko-čínskou obchodní válku, vývoj kolem Brexitu a finanční nestabilitu na rozvíjejících se trzích. Ministr financí Hong dále uvedl, že vláda využije všech politických opatření k dosažení původního cíle růstu ve výši 2,6 % za rok. Vláda se ještě více zaměří na podporu exportu a vytvoří lepší prostředí pro podnikové investice. Na podporu exportního financování a investic vyčlení korejská vláda dodatečný rozpočet ve výši 6 mld. USD.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Soulu (Korejská republika). Autor: Květoslav Sulek, obchodní rada.

• Teritorium: Asie | Korejská republika | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme