Kostarika nepotřebuje armádu ani špinavou elektřinu

Armádu už v polovině minulého století prostě zrušila. Přesto – nebo možná právě proto – je nejstabilnější zemí Střední Ameriky. Demokratický postoj téhle země je opravdu inspirativní. Nezasahuje do konfliktů v sousedních státech a zachovává přísnou neutralitu. Svobodně zvolený parlament má silný mandát, protože volí povinně každý plnoletý občan. Čtvrtina veřejného rozpočtu jde na školství.

Je to velmi sympatická země. V regionu, kde jsou vojenské převraty a občanské války téměř součástí místního folkloru, si Kostarika dovolila něco nevídaného.



Sympatický profil Kostariky podtrhuje stále větší důraz na ekologii. Vláda například platí lidem za vysazování stromů. Tím se zvýšilo zalesnění státu z 24 procent na polovinu. Loni Kostarika vytvořila rekord, když 75 dní v kuse vystačila jen s energií získanou z obnovitelných zdrojů. Umožnily to vydatné deště, které roztočily turbíny ve vodních elektrárnách na maximum.

Země se chce do roku 2021 úplně zbavit energie z uhlí a má k tomu velmi blízko. Obnovitelné zdroje vytvářejí už teď 88 procent veškeré spotřebované energie. Dvě třetiny z toho zastanou vodní elektrárny. Zbytek práce odvedou geotermální zdroje, solární panely a biomasa. Budování energetiky patří v Kostarice k hlavním obchodním příležitostem. Byznysmeni se tam přitom mohou spolehnout na hodnotu, kterou mají rádi: na stabilitu.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade.

• Teritorium: Amerika | Kostarika | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme