Kuba chce revoluci v internetu

Slabé připojení k webu dosud patřilo k velkým problémům při obchodu s Kubou. Situaci pro zahraniční obchodníky i pro řadové Kubánce má ale nyní zlepšit nový mobilní internet 3G a také chystaný podmořský optický kabel.



Na náměstí je nejméně stovka lidí, kteří se ani nehnou. Někdo stojí opřen o zídku, někdo sedí na lavičce. Všichni mají skloněné hlavy, oči upřeny na obrazovku mobilu. Podivný dav je zjevně duchem jinde, tady jsou přítomna jen těla. Podobná zvláštní srocení lidu lze vidět na Kubě na více než 1200 místech. Tak totiž zatím vypadá v praxi kubánský internet.

Dosud převládající platformou pro připojení ke světové síti jsou jak pro většinu Kubánců tak i pro návštěvníky ze zahraničí takzvané telepuntos. Jde o místa, kde prostřednictvím wi-fi distribuuje signál kubánská státní telekomunikační společnost Etecsa. Telepuntos jsou většinou umístěna na centrální náměstí měst či do parků. Obvykle přímo ve stejném místě je prodejna společnosti, kde si uživatel koupí kartičku se stíracím polem, v němž je uživatelské číslo a kód. Přes tyto údaje a portál Etecsa se pak přihlásí na internet a může surfovat v ceně jeden dolar za jednu hodinu připojení.

Tento systém zavedený v uplynulých letech je sice pro Kubánce pokrokem, internet v plenkách ale dosud patřil k velkým překážkám pro byznyzsmeny a exportéry, kteří chtějí vstoupit na otevírající se kubánský trh. Rychlejším internetem disponují jen luxusní hotely nebo některé veřejné instituce, jako je například Univerzita v Havaně. Naprostá většina podniků ani drobných podnikatelů, kterých už působí na Kubě několik set tisíc, vlastní připojení k webu dosud nemělo.

Před Vánoci přišly 3G

V prosinci 2018 ovšem Etecsa spustila projekt, který některá média označila pro Kubu příznačným slovem „revoluce“. Klienti společnosti mohou začít využívat připojení k internetu 3G přes své mobily. Cena připojení začíná na šesti dolarech za 600 mega dat a pokračuje až ke čtyřem giga dat za 30 dolarů. Cena je zatím pro mnohé Kubánce problémem, protože zmíněná horní cenová hranice se rovná v podstatě měsíčnímu platu Kubánce ve státním podniku. Protože na Kubě se zatím prodává jen velmi omezený výběr mobilních telefonů, někteří uživatelé také nemohou novou nabídku využít z technických důvodů, protože mají zastaralý mobil. Pro cizince ale může být nová služba kýženou formou, jak získat lepší webové připojení, než jsou přetížené veřejné telepuntos.

Superrychlý kabel připojí karibské ostrovy

Dalším letošním impulsem pro zlepšení připojení tropického ostrova k internetu by mohlo být položení nového podmořského optického kabelu. Ten první v roce 2012 zafinancovala s Kubou spřátelená Venezuela. V současnosti se rozjíždí v oblasti Karibiku projekt podmořského optického kabelu nové generace za 450 milionů dolarů, který by měl propojit několik ostrovů v Karibském moři. Vedle zemi jako jsou Haiti, Dominikánská republika, Portoriko nebo Jamajka počítá projekt realizovaný nadnárodní společností Deep Blue Cable i se zahrnutím Kuby.

Variace na internetovou kavárnu

Na Kubě zatím prakticky neexistují internetové kavárny jako jinde ve světě. Státní společnost Etecsa ale provozuje síť takzvaných Salas de navegación. Jde o pobočky s obvykle deseti až dvaceti stolními počítači připojenými k webu, které může kdokoliv zdarma využít. Uživatel se pouze musí přihlásit přes číslo a kód ze zakoupené kartičky. Připojení tedy probíhá stejně jako pod širým nebem v telepuntos a za každou hodinu připojení se odečte dolar. Práce na stolním počítači dává samozřejmě větší pohodlí než sufrování na náměstí. Protože je ale využití Salas de navegación zdarma, většinou je nutné na počítač čekat v pořadí za dalšími zájemci. Čekací doba ovšem jen zřídka přesáhne 15 minut. Salas de navegación neposkytují dodatečné služby, jako je tisk nebo skenování, často je ale v sousedství soukromě provozované copycentrum, kde lze tyto služby obratem vyřídit.


Autor článku: Tomáš Stingl.

• Teritorium: Amerika | Kuba | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme