Kuba chce zvýšit produkci cukrové třtiny

Kuba připravila ekonomické reformy, jejichž prioritou je navýšení výroby cukrové třtiny a zlepšení infrastruktury mezi cukrovary a zemědělci. Dalším cílem je i diverzifikovat finální výrobky.

Do projektu, který bude probíhat od konce letošního roku až do toho následujícího, se zapojí celkem 44 cukrovarů, jejichž hlavním cílem je navýšit výrobu cukru, jehož se během minulé sklizně vyprodukovalo o 13 % méně, než se předpokládalo: celkem se jednalo o 1 milión 300 tisíc tun, avšak v 70. letech Kuba dosahovala 6x větší produkce. Špatné časy pro kubánský cukrovarnický průmysl nastaly po pádu Sovětského svazu a celého socialistického bloku, na němž byla kubánská ekonomika závislá.

V rámci projektu dojde ke zlepšení infrastruktury: bude se jednat hlavně o opravy kolejí vedoucí od závodu, které slouží k přepravě zmíněné plodiny. Hlavním problémem, s nímž se potýká řada cukrovarů, je, že kvůli častému nedostatku cukrové třtiny, musí být výroba pozastavována, a tudíž není plně využit potenciál tamějších mlýnů, ve španělštině označovaných jako ingenios. Jednou z příčin přerušení výroby je nedostatek strojů sloužících na sklizeň plodiny, což by měla napravit právě zmiňovaná nová reforma. 

Hlavním odběratelem kubánské třtiny je Čína, kam je exportováno asi 400 tisíc tun ročně; přibližně 600 tisíc tun cukru se spotřebuje na ostrově.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Mexico City
Zdroj: America Economía

• Teritorium: Amerika | Kuba | Mexiko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme