Kubánská ekonomika roste a nabízí příležitosti

CzechTrade se společně s českými společnostmi, které měly účast podpořenou z projektu NOVUMM KET, prezentoval na veletrhu FIHAV 2018.



Pro tuzemské firmy znamenal tento multioborový veletrh v kubánské Havaně příležitost ukázat, co mohou karibskému ostrovu nabídnout. Stěžejními obory pro český export jsou zemědělství, potravinářství, energetika, farmacie či stavebnictví.

Čeští výrobci zemědělských vozidel a náhradních dílů by mohly využít poddimenzovaného kubánského zemědělství, které volá po modernizaci výroby. Rozsáhlé investice také vyžaduje energetický sektor, kam by mohl tuzemským podnikům usnadnit vstup československý původ řady elektráren a zařízení. Příležitost také nabízí zelená energie, kde chce Kuba v příštích deseti letech produkovat čtvrtinu energie z obnovitelných zdrojů.

Dalším perspektivním oborem je těžební průmysl. Československo se účastnilo geologického výzkumu a dodávalo zařízení pro těžbu. Nyní důlní průmysl vyžaduje rozsáhlé investice a obměnu vybavení. Velké mezery se objevují i v turismu, který s přílivem zahraničních návštěvníků řeší nedostatečnou infrastrukturu.

V neposlední řadě je třeba zmínit biotechnologický sektor a produkci léků, kde Kuba vyniká ve výrobě veterinárních léků, vakcín a jiného vybavení. I zde najdeme řadu příležitostí, do nichž se mohou české firmy zapojit.

I když se ekonomika Kuby jeví jako uzavřená a odrazovat mohou i státem vlastněné velké podniky, pro využití příležitostí doporučujeme jednat rychle.

Převzato z časopisu Český exportér, přílohy Hospodářských novin a týdeníku Ekonom, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Připravili pracovníci zahraničních kanceláří agentury CzechTrade (kcexport@businessinfo.cz).

• Teritorium: Amerika | Kuba | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme