Kvetoucí byznys v éře sucha: odsolenou mořskou vodu pije už 300 milionů lidí

Od roku 2000 se počet odsolovacích zařízení na světě zdvojnásobil. Bouřlivý rozvoj zažívá sektor například v jižní Kalifornii. Technologie se rozšiřuje i v Číně, Indii nebo Jihoafrické republice.



Vodu z těchto zařízení pije po celém světě 300 milionů lidí. Provoz ale vyžaduje značné množství energie, proto mohou odsolovací továrny v regionech závislých na fosilních palivech zvyšovat produkci skleníkových plynů.

Proces odsolování mořské vody je znám několik desetiletí, dlouho šlo o velmi drahý způsob získávání pitné vody. V některých oblastech je to ale nezbytnost. Obliba odsolovacích zařízení roste například v Kalifornii v oblasti aglomerace San Diega.

Ve městě Carlsbad (jmenuje se podle Karlových Varů kvůli výskytu minerální vody stejného složení) byla postavena největší odsolovací továrna v Severní Americe. Otevřela se v roce 2015 a využívá reverzní osmózu. Denně produkuje 190 tisíc kubíků pitné vody. To v aglomeraci San Diega, kde žijí více než tři miliony obyvatel, tvoří desetinu spotřeby pitné vody. Celý projekt stál okolo jedné miliardy dolarů (22,5 miliardy korun). Získávání pitné vody z moře stojí asi dvojnásobek proti úpravě ze sladkovodních zdrojů.

Kvůli častým suchům a minimu srážek se ale jedná o spolehlivý zdroj. „Sucho se zde pravidelně opakuje. Továrna snížila naši závislost na ostatních dodávkách vody, které jsou v posledních letech omezené. Je to součást spolehlivosti našeho systému,“ vysvětlil šéf úřadu pro vodní hospodářství v oblasti San Diega Jeremy Crutchfield.

Další továrna se staví ve městě Huntington Beach jižně od Los Angeles. Bude mít stejnou kapacitu jako provoz v Carlsbadu. Celkem v Kalifornii funguje 11 odsolovacích zařízení, dalších 10 se staví nebo plánuje postavit.

Celkově se od roku 2000 počet továren na odsolování vody globálně téměř zdvojnásobil na 20 tisíc. Staví se tam, kde roste počet populace – v Číně, Indii, Jihoafrické republice. Mezi tradiční státy, které takto využívají mořskou vodu, patří Izrael, v posledních deseti letech se přidala Austrálie. Na celém světě pije odsolenou mořskou vodu 300 milionů lidí.

Jižní Kalifornie měla jako tradiční zdroj pitné vody řeku Colorado. V ní je ale v posledních letech stále méně vody, protože ve Skalnatých horách, kde pramení, každým rokem napadne méně sněhu. Změna klimatu se reálně projevuje na hospodaření s vodou v této oblasti. Náklady na odsolování vody se za posledních 30 let snížily na polovinu, náklady na produkci pitné vody z ostatních zdrojů se naopak zvyšují.

Ne všude výstavba odsolovacích zařízení dává ekonomický smysl, varuje ředitel Wheeler Water Institute na univerzitě v Berkeley Michael Kiparsky. Problémem je i to, že v zemích na Středním východě, kde jsou zdroje pitné vody velmi omezené, odsolovací zařízení využívají elektřinu vyrobenou z fosilních zdrojů. Například v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech nebo Kataru. Tím zvyšují produkci skleníkových plynů v atmosféře.

Mezi ochránci životního prostředí i vědci panují také vážné pochyby ohledně vlivu těchto továren na mořský život, protože solanka z továren se vrací do moře. To zvyšuje koncentraci solí v mořích a poškozuje mořské ekosystémy.

Mnoho přímořských měst by se mělo zaměřit spíše na lepší hospodaření s vodou a recyklaci odpadní vody, než na budování nových a drahých odsolovacích továren, varovala bioložka Heather Cooleyová z amerického Pacific Institute, který se zaměřuje na výzkum a ochranu vodních zdrojů na celém světě.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme