Lidí bez práce ubylo. Nezaměstnanost zase láme rekordy

Únorová nezaměstnanost klesla na 3,2 procenta. V lednu bylo bez práce 3,3, loni v únoru 3,7 procenta Čechů. Jedná se o nejnižší únorovou hodnotu od roku 1997. Nedostatek lidí na trhu práce navíc tlačí podniky k rychlému zvyšování mezd.



Vyplývá to ze statistik, které v březnu zveřejnil Úřad práce (ÚP ČR).

V Česku bylo koncem února celkem 241 417 uchazečů o zaměstnání. To je téměř o čtyřicet tisíc lidí méně než ve druhém měsíci roku 2018.

Meziměsíčně i meziročně narostl počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich v únoru nabízeli prostřednictvím ÚP ČR více než 333 tisíc. Na zhruba třetinu z nich mohly české firmy přijímat zahraniční pracovníky.

Nic se nemění ani na tom, že je Česká republika už několik let zemí s nejnižší nezaměstnaností v celé Evropské unii.

„Z evidence ÚP ČR odešlo v únoru více než 38 tisíc lidí. Řada z nich nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezónních prací ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství, lesnictví nebo cestovním ruchu. V horských střediscích ale zároveň pokračuje zimní turistická sezóna. V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost s největší pravděpodobností dále klesat,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Ekonomové už několik měsíců odhadují, že se bude roční nezaměstnanost v roce 2019 pohybovat těsně pod třemi procenty. Výrazněji prý už ale klesat nebude.

Chceme méně kvalifikované

Situace na domácím pracovním trhu zůstává i nadále pozitivní, a to navzdory evidentnímu zpomalení aktivity ve zpracovatelském průmyslu a negativním signálům z německé ekonomiky,“ říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

V českých podnicích nadále převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Žádaní jsou i řidiči nákladních vozidel, svářeči nebo skladníci.

Ekonomové věří, že se pokles nezaměstnanosti zastaví a v roce 2020 by se mohl trend postupně obrátit.

„Domácí pracovní trh je za vývojem ekonomiky mírně opožděn a teprve během jarních měsíců lze očekávat, že se aktuálně nižší aktivita ve zpracovatelském průmyslu začne projevovat i do statistik trhu práce. V tuto chvíli je poměrně pravděpodobné, že se během jara postupně zastaví tvorba nových pracovních míst,“ doplňuje Novák.

Raketový růst mezd skončí

„Růst mezd loni koncem roku zklamal, nezaměstnanost se vyvíjí dle očekávání. Přesto je průměrná mzda historicky s přehledem rekordní, stejně jako počet volných pracovních míst,“ říká ekonom Lukáš Kovanda.

Míra nezaměstnanosti z dlouhodobého hlediska zůstává blízko svého více než dvacetiletého minima, jehož dosáhla loni na podzim.

„Zatím není žádný důvod domnívat, že by se na své dosvadní minimum tedy 2,8 procenta, neměla nezaměstnanost letos na jaře vrátit. Jsou sice patrné kusé známky propouštění v některých segmentech průmyslu, ale podmínky na trhu práce zůstávají z hlediska zaměstnance nadprůměrně příznivé,“ potvrzuje ekonom.

Podle Kovandy se ale v Česku zastaví rychlý růst průměrných mezd. Stát i firmy loni přidávaly zaměstnancům rekordním tempem. „Mzdy letos porostou reálně o 4,5 procenta, zatímco loni ty bylo o 5,9 procenta. V posledním čtvrtletí roku 2019 bude přesto průměrná mzda poprvé v historii atakovat úroveň 36 000 korun,“ domnívá se Kovanda.

Podle analytiků je loňský nejrychlejší mzdový růst za uplynulých šestnáct let výsledkem dvojího působení. „Projevilo se přirozené tržní působení, kdy firmy a podniky byly v prostředí napjaté situace na trhu práce nuceny citelně přidávat, aby si své zaměstnance udržely, případně aby pracovníky přetáhly konkurenci. V nebývalém růstu mezd se obráží také přidávání na platech ve státní sféře a opakované navyšování minimální mzdy,“ doplňuje analytik.

„K meziročnímu zpomalení růstu mezd došlo především v odvětvích veřejných služeb jako státní správa, vzdělávání a zdravotnictví,“ připomíná hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Pro rok 2019 čekáme tempo růstu mezd 4,4 %,“ doplňuje ho analytik společnosti Cyrrus Michal Brožka.

jap

Doporučujeme