Lifefood: Syrové lahůdky se světovým primátem

Tereza Havrlandová je brilantní mladá dáma, která vybudovala největší podnik svého druhu na světě. Většinu produkce dnes vyváží za hranice.



Že netušíte, o jaký podnik jde? Vlastně není divu. Tereza Havrlandová, která si před jméno může psát Ing. et Mgr., vystudovala práva a ekonomii, v Čerčanech u Prahy provozuje už dvanáct let výrobnu raw bio veganských potravin Lifefood.

Ano, to jsou ty potraviny z víceméně syrových surovin, ke kterým se velká část Čechů – odchovaných na smaženém sýru a hamburgerech – staví s rozpaky nebo je rovnou ignoruje. Svět je ale vůči nim stále vstřícnější. Svědčí o tom i fakt, že čtyři pětiny produkce Lifefoodu směřují na export.

Lifefood v kostce

Tereza Havrlandová provozuje výrobnu raw bio veganských potravin Lifefood v Čerčanech už od roku 2007. Aktuálně jde o největší podnik svého druhu na světě. Lifefood používá celistvé ingredience od nejlepších domácích i zahraničních dodavatelů (datle, rozinky, oříšky, semínka, bylinky, koření, maca) a se svými výrobky postupně dobývá svět. Asi osmdesát procent produkce firmy dnes směřuje na vývoz.

Poctivé potraviny

Opravdu je Lifefood největší podnik svého druhu na světě?
Určitě, aktuálně nenajdete srovnatelného výrobce, který by vyráběl tak široké portfolio raw food produktů v daném měřítku, a to navíc ve skutečné raw kvalitě. To se rovněž týká výrobní plochy a počtu zaměstnanců.

Co vás k založení Lifefoodu inspirovalo? 
Mé nadšení pro raw food a také myšlenka, že výrobou zdravých raw food potravin a snacků přiměju více lidí jíst a žít zdravěji a přemýšlet nad tím, co strkají do pusy a co to způsobuje.

Opíráte svoji produkci o výsledky vědeckých bádání?
My v první řadě vyrábíme skutečné jídlo, ne laboratorní experiment. Používáme převážně známé celistvé ingredience v nejlepší dostupné kvalitě. Z nich specifickými kombinacemi a velmi jednoduchými výrobními metodami děláme finální výrobky. V menším měřítku používáme i méně známé ingredience, které jsou zajímavé svým nutričním obsahem a které stojí za to lidem přiblížit: jako je například maca. Obecně jde ale o věci, jež lidé znají, jako jsou datle, rozinky, oříšky, semínka, bylinky a koření – jenom nevědí, co se z nich dá udělat. Netvrdíme, že se jedná o nějakou přesně nutričně spočítanou náhražku jídla vzniklou laboratorně. Jsou to zkrátka poctivé potraviny.

Bez masa to nejde?

Existuje teorie, podle níž právě požívání tepelně upravené stravy bylo jedním z hlavních momentů, které umožnily opici proměnit se v člověka…
Teorií vzniku rodu homo je několik a vliv ohně na něj je jen jednou z nich. Stejně tak vývoj mozkovny, pro který byla podle jedné z teorií nutná konzumace masa, mohl být rovněž podpořen spíše konzumací tuků jako takových než přímo masa, stejně tak i vlivem prodloužení doby kojení. Jak to přesně bylo, se zřejmě se stoprocentní jistotou nikdy nedozvíme, vždy jde jen o teorie.

I pro děti. „Raw potraviny jsou obecně vhodné pro každého. Výjimku mohou tvořit jen osoby s některými závažnými onemocněními, při kterých musejí mít například omezený příjem vlákniny, jako je třeba Crohnova choroba,“ říká Tereza Havrlandová.

Takže…
V každém případě já osobně nepovažuji vývoj tvora, který systematicky likviduje planetu, která mu dává život, za tak skvělý počin. Opice by nic takového určitě nedělaly. Člověk je jediné zvíře na světě, které si v masivním měřítku ničí své životní prostředí a podmínky pro život a vede války kvůli nesmyslům.

Vytříbené chutě

Kdo jsou vaši zákazníci a jaké mají chutě? Odkud dovážíte suroviny, je problém s jejich kvalitou? Máte i české dodavatele?
Máme jak české, tak zahraniční dodavatele. V případě, že lze suroviny pěstovat v Čechách, preferujeme ty české. Problémy s kvalitou jsou obecně, ale my si ji velice přísně hlídáme a řadu dodávek odmítáme už na příjmu. V tomto máme specifickou pověst mezi dodavateli – často slýcháme poznámky, že našim požadavkům na kvalitu je náročné vyhovět a že námi odmítnuté zakázky se musejí vyprodat jinde. Naši zákazníci patří do všech vrstev společnosti s tím, že nejčastěji jde o ženy v produktivním věku a maminky, dále jsou to také vegan-sportovci. Chutě mají jistě velice vytříbené.

Nejsou raw potraviny jen módním výstřelkem?
Může se zdát, že konzumace raw potravin jako takových je nějakým trendem – jedním z těch, co přichází a zase odchází. Nicméně při bližším pohledu je jasné, že kvalitativních hodnot je daleko více, díky čemuž je zde zřejmý přesah nad módními trendy.

Kromě toho, že raw potraviny vyhoví i zájmu o biopotraviny, potraviny bez cukru, bez lepku, GMO-free, paleo, některé z nich i keto, proteinovému bláznění a také neobsahují palmový tuk, ještě obecně spadají do kategorie clean snack. To jsou potraviny vyrobené z celistvých surovin bez přídavných látek, aditiv a ztužených tuků, bez ingrediencí, jejichž název ani nelze vyslovit nebo u nichž nevíme, co znamenají. Zájem o tyto potraviny je stabilně na vzestupu již dlouhá léta bez ohledu na jednotlivé výživové trendy. Zároveň raw jako takové má v sobě hodnotu vyššího množství výživných látek a nižšího množství škodlivin – to je něco, oč má zájem jakákoli výživová teorie či trend.

Patří mezi jejich konzumenty i celebrity, sportovci a další osobnosti?
Příznivců raw food z řad celebrit je mnoho, patří k nim například Woody Harrelson, Venus Williams, Madonna, Demi Moore, Miranda Kerr, z našich slavných například Martina Navrátilová a Helena Houdová.

Alchymie výroby

Jak jsou raw výrobky konzervovány?
Lze říci, že je to jedna z nejstarších metod konzervace, jaká kdy existovala – sušení. V principu jde o to, aby produkty, které mají dlouho vydržet, měly natolik nízký obsah vody a nízkou vodní aktivitu, aby v nich nemohlo dojít k mikrobiologickému růstu, způsobujícímu buď kontaminaci, nebo přirozenou degradaci. Vstupní suroviny ale zároveň musejí být také dostatečně mikrobiologicky čisté, protože pokud už na začátku jsou mikroorganismy přemnožené, ani usušení nemusí pomoci. Proto vznikla kdysi pasterizace.

Hlavně jde ale o to, za jakých podmínek se suroviny nebo produkt suší: tedy zda potravinu zbavíme jen podmínek pro růst mikroorganismů, nebo zda ji zbavíme i valné většiny či veškerých výživných látek, jak se to děje v případě pasterizace, vaření, pečení nebo sušení při vysoké teplotě. My vyrábíme z nejkvalitnějších surovin dostupných na trhu, jejichž mikrobiologické hodnoty jsou na minimu a zároveň byly zpracovány šetrně tak, aby nedošlo ke snížení jejich výživové hodnoty.

Sázka na slané

„Všechny nové produkty testujeme v týmu a snažíme se najít shodu na jemných chuťových nuancích. Nyní chystáme třeba nové příchutě produktu raw sage – takzvaných raw vegan klobásků, což je slaný snack vyrobený ze zeleniny, bylinek a oříšků. Výrobek máme na trhu již tři roky, nyní k němu přibudou dvě další varianty,“ říká Tereza Havrlandová.


Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Ivo Bartík. Foto: Hynek Glos. 

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme