Maďarské bezpečnostní složky začaly používat zbraně zhotovené podle české licence

Na konci roku 2018 byly maďarské vojenské policii slavnostně předány první kusy pistolí typu P-07 a P-09, útočných pušek typu BREN 2 a samopalů typu SCORPION EVO 3, které byly zkompletovány maďarskými odborníky, kteří byli vyškolení v mateřském závodě České zbrojovky a.s. v Uherském Brodě, na základě licence od člena skupiny CZ group – společnosti CZ Export Praha, s.r.o.



Dle informací maďarského ministerstva obrany budou zbraně v příštím období distribuovány vojenským jednotkám, policii a ozbrojeným silám.

Licenční smlouvu na výrobu zbraní v Maďarsku, u jejíhož vyjednávání asistovalo i Velvyslanectví ČR v Budapešti, podepsal v březnu 2018 v maďarském hlavním městě generální ředitel společnosti CZ Export Praha, s.r.o David Höfer a generální ředitel společnosti HM Arzenál Zrt. Roland Kránicz. Podpisového ceremoniálu se tehdy zúčastnili i ministryně obrany České republiky Karla Šlechtová a její maďarský kolega István Simicskó. Výroba zbraní je nyní postupně zaváděna v závodě společnosti HM Arzenál Zrt. v maďarském městě Kiskunfélegyháza. 

Zahájení výroby podle české licence je součástí komplexní modernizace maďarské armády, jež se uskutečňuje v rámci tzv. programu Zrínyi 2026. Maďarsko v rámci tohoto modernizačního programu mj. nakupuje např. nové tanky, samohybné houfnice, letadla či helikoptéry. 

Slavnostní předávací ceremonie se v budapešťských Petőfiho kasárnách zúčastnil i maďarský ministr obrany Tibor Benkő, který tuto událost označil za milník rozvoje maďarské armády na poli obnovení domácího vojenského průmyslu. Na ceremonii vystoupil i generální ředitel společnosti HM Arzenál Zrt. Roland Kránicz, který uvedl, že zbraně v průběhu testů daleko překročily požadavky. 

Velvyslanectví ČR v Budapešti se snaží české firmy v obranném průmyslu podporovat i skrze cílené projekty ekonomické diplomacie. Příští takovýto projekt by se měl uskutečnit ve spolupráci s Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu ČR v druhé polovině března 2019.

1

Foto: Földházi Árpád

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Budapešti (Maďarsko). Autor: Petr Michálek, vedoucí obchodně ekonomického úseku.

• Teritorium: Evropa | Maďarsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme