Malé a střední firmy plánují investovat stovky milionů a nabírat nové zaměstnance

Podniky chtějí především modernizovat zastaralé výrobní zařízení, ale také snižovat provozní náklady. Další významnou položkou je obnova vozového parku.



České malé a střední podniky přišly kvůli zastarávajícímu vybavení v uplynulém roce o zakázky ve výši přes 46 miliard Kč. Firmy proto plánují v příštích dvanácti měsících investovat do svého podnikání 333 miliard korun. Ukázal to průzkum realizovaný GE Money Bank mezi českými malými a středními firmami.

 „Česká ekonomika roste, zvyšují se také počty zakázek pro malé a střední podniky. Ty musejí na vzniklou poptávku reagovat a investují do nového vybavení nebo rozšíření výrobních kapacit. Průměrná česká firma vloží v příštím roce do modernizace provozů nejméně tři čtvrtě milionu korun,“ říká Jan Novotný, ředitel komerčního bankovnictví GE Money Bank.

Největší objem investic plánují malé a střední firmy tradičně vložit do modernizace a rozšíření výrobních kapacit. Do nich by měla každá firma investovat v průměru téměř 750 000 korun. Dalšími oblastmi, do kterých budou firmy investovat, je obnova firemního vozového parku – více než 400 000 korun a oblast IT – v průměru více než 215 tisíc korun. V neposlední řadě dojde i na obnovu vybavení kanceláří, a to v hodnotě bezmála 70 tisíc korun.

Hlavní je obnova vybavení

Pro malé a střední firmy je hlavní prioritou obnova zastarávajícího vybavení. Jako hlavní důvod investic ji uvádí 56 procent podnikatelů. Následuje snaha zlepšit efektivitu a produktivitu výroby (51 %) či zvýšit kapacitu výroby tak, aby dokázala pokrýt nové zakázky (29 %). Některé podniky (11 %) pak investují proto, aby snížily své výrobní náklady.

Velké investice ohlásila například společnost Bonett, která se zabývá budováním sítě stanic na stlačený zemní plyn (CNG). Ta již v minulých letech investovala více než 150 milionů korun do deseti stanic, celkově hodlá investovat 400 až 500 milionů korun. Na konci roku by měla mít 25 stanic, kromě České republiky uvažuje o investicích na Slovensku a v Polsku.

„Naší doposud největší investicí je CNG stanice Kladno, kde k dnešnímu dni tankuje již 35 ekologických bezprašných autobusů společnosti ČSAD Kladno, a v cílovém stavu bychom jich měli plnit až 60 denně,“ vysvětluje Václav Holovčák, místopředseda představenstva Bonett Gas Investment.

Malé a střední firmy patří v České republice mezi klíčové zaměstnavatele. „Zaměstnávají přes polovinu všech pracujících v České republice a tvoří 40 procent ekonomické produkce. Navíc realizují třetinu objemu všech firemních investic u nás. Tato čísla naznačují, že v segmentu malých a středních firem jsou firmy koncentrovány především v odvětvích náročnějších na pracovní sílu a méně na fixní kapitál,“ říká Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

V letošním roce by navíc malé a střední firmy mohly vytvořit více než 157 000 nových míst, což je o 10 procent více než v loňském roce. 

S růstem přicházejí noví zaměstnanci

„Naše firma plánuje v budoucnu investovat do rozšíření našeho týmu zaměstnanců, zejména do oblasti vývoje, výroby a prodeje. Tyto investice jsou pro nás velmi důležité z důvodu představování nových produktů. Počítáme, že investice budou v dalších dvou letech generovat vyšší příjmy,“ sdělil Milan Minárik, jednatel firmy Watrex.

Dvacet nových míst v letošním roce vytvoří strojírenská společnost ZKL. Především v rámci investice do závodu v Klášterci nad Ohří, kde v současné době pracuje 310 zaměstnanců.

„Došlo k nárůstu zakázek a naším úkolem je výrobu zvládnout za přijatelné ceny, neboť naši nároční zákazníci kladou na cenu velký důraz. Dalším aspektem, který investice rozpohyboval, byla možnost získání dotací ze strukturálních fondů,“ vysvětluje generální ředitel ZKL Jiří Prášil.

Podle analýzy UniCredit Bank jsou na českém trhu tři čtvrtiny malých a středních firem ryze tuzemských, bez zahraničního kapitálu. Více než polovina z nich působí na trhu déle než patnáct let. Nejdůležitějším oborem z pohledu zaměstnanosti a přidané hodnoty je pro celý segment výroba, zejména pak v oblasti produkce pro automobilový průmysl.

Nejvíce firem je však zastoupeno v oblasti obchodu (32 %) a službách (19 %). Výroba je až třetí v pořadí.

Budoucnosti se firmy nebojí

Osm z deseti českých firem vnímá své budoucí vyhlídky optimisticky, očekávají mírný růst nebo udržení současné úrovně tržeb. To se odráží i na zájmu o bankovní financování. Průměrná výše úvěrů na investice či provoz je v současnosti u malých a středních firem v případě UniCredit Bank zhruba 6 milionů korun.

„Firma, která chce na dnešním českém trhu uspět, musí nabízet kvalitní služby nebo produkty. K tomu jsou potřeba pravidelné inovace a investice do dalšího rozvoje firmy a jejich zaměstnanců,“ vysvětluje Aleš Krátkoruký, spolumajitel stavební firmy Kališ & Krátkoruký.

Dalibor Dostál

• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme