Malé americké firmy hýří optimismem

Guidant Financial a Lending Club oslovily majitele malých firem ve Spojených státech amerických. Co letos očekávají?



Z 2700 malých firem oslovených v průzkumu společností Guidant Financial a Lending Club dosáhlo 78 procent v roce 2018 zisku. Nebylo proto divu, že jejich majitelé označili svoji spokojenost s vývojem na desetibodovém žebříčku v průměru osmičkou (desítka znamenala nejvyšší). Podstatných 53 procent pak svoje „rozpoložení“ oznámkovalo devíti a více body. 

Byznysmeni se podobně vyjadřovali i o současném politickém klimatu. Jen 24 procent z nich označilo svoji spokojenost méně než pěti body. Stejně jako předloni i v roce 2018 byla průměrná hodnota sedm.

Napnutý trh práce

Oslovení podnikatelé se shodli, že současná situace na trhu práce, kdy se nezaměstnanost pohybuje kolem 3,7 procenta, je hodně napjatá. Zatímco na jedné straně to přináší velký prospěch ekonomice, na straně druhé to hlavy malých firem dostává pod velký tlak. Většina z podniků (41 procent) zaměstnává pouze dva až pět lidí, takže pokud někdo vypadne, může to mít fatální důsledky. Proto pro jejich majitele v současnosti představuje největší problém nábor nových lidí.

Zatímco se v roce 2018 svět byznysu zajímal nejvíce o generaci Z (lidi narozené od poloviny 90. let 20. Století), která vstupovala do pracovního procesu, a mileniálové udivovali svými ambiciózními startupy, tak malé byznysy ve Spojených státech vedli i nadále hlavně „boomers“ (lidé narození během ekonomické prosperity následující po 2. světové válce). Podle průzkumu 57 procent vlastníků malých firem byli loni lidé starší 50 let, což bylo o něco více ve srovnání s předcházejícím rokem.

Vzdělání nerozhoduje

Co se týkalo kvalifikace, majitelé malých firem měli ve své většině lepší vzdělání, ale ani jeho nedostatek nebyl na překážku úspěšného podnikání, jak se ukázalo v roce 2018. Vyšší vzdělání neznamenalo automaticky podnikatelský úspěch; na jedné straně 33 procent mělo jen střední vzdělání, na straně druhé čtyři procenta doktorandské.

Většina z těch, kdo se rozhodli pro samostatnou cestu, tak učinila kvůli možnosti být „vlastním pánem“ (26 procent), věnovat se své oblíbené „vášni“ (23 procent), příležitosti prezentovat sám sebe (19 procent), nespokojenosti s chováním korporací (12 procent), propuštění ze zaměstnání (šest procent), nepřipravenosti odejít do důchodu (šest procent), dalšímu (pět procent), životním událostem, jako je rozvod, smrt a podobně (tři procenta).

Hlavní výzvy
Nedostatek kapitálu / hotovosti 33 %
Marketing / inzerce 15 %
Time management 13 %
Nábor / udržení zaměstnanců 13 %
Administrativní práce (účetnictví, výplaty atd.) 13 %
Top 5 odvětví
Obchodní služby 11 %
Jídlo / restaurace 11 %
Zdraví / krása / fitness 10 % 
Maloobchod 7 %
Služby pro dům a byt 6 %

Zdroj: Guidant Financial, Lending Club

Neznají volný čas

Nejtvrději pracující národ světa jsou podle Love Money Mexičané. Týdně stráví v průměru v zaměstnání 43,4 hodin. Začínají běžně v osm hodin ráno a končí v šest večer, někdy však i později. Vše záleží na zaměstnavateli, v zemi jsou jen velmi slabé pracovní zákony. Na druhém místě se umístila Kostarika (41, 9 hodin), v této zemi však dovolují zákony pracovat některým lidem týdně i 48 hodin. Třetí se umístila Jižní Korea (38,9 hodin). Z evropských zemí bylo v žebříčku nejvýše Řecko na čtvrtém místě (38,8 hodin) následované Ruskem (38,07 hodin). Na opačném pólu se mezi 36 rozvinutými zeměmi umístilo Německo (26,1 hodin). Země rozvojového světa společnost Love Money nehodnotila.  


Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jaroslav Matějka.

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme