Martina Tauberová: Účast na CIIE může zmírnit negativní saldo v obchodní výměně s Čínou

Účast na proimportním expo je čínskou stranou vnímána jako vyjádření zájmu o vzájemnou spolupráci. Pokud chceme, aby naše firmy měly na čínském trhu otevřené dveře, na takové akci bychom neměli chybět, zdůrazňuje nová náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro řízení sekce Evropské unie a zahraničního obchodu Martina Tauberová.



Proč bylo dobré zúčastnit se letošního CIIE?
CIIE je pro Čínu největším veletrhem a jednou z hlavních událostí roku. Akce má na čínské straně silnou politickou podporu čínského vedení, i letos veletrh zahajoval osobně prezident Si Ťin-pching. CIIE je specifické svým zaměřením na posilování dovozu zahraničního zboží a služeb. V situaci, kdy má Česko v obchodě s Čínou výrazně negativní bilanci, je toto ideální platforma, jejíž správné využití může v dlouhodobém horizontu přispět ke změně nebo alespoň zmírnění současného stavu.

Účast na CIIE je navíc čínskou stranou vnímána jako vyjádření zájmu o vzájemnou spolupráci. Pokud chceme, aby naše firmy měly na čínském trhu otevřené dveře, na akci, jakou je CIIE, bychom neměli chybět.

Jak obstála národní prezentace ČR v konkurenci zbytku světa?
Český národní pavilon patřil mezi hlavní taháky již na prvním ročníku CIIE. Letos připravily MPO a CzechTrade hned dvě české expozice a obě z nich dokázaly na loňský úspěch navázat. V národní části výstavy se Česko jednoznačně odlišilo od ostatních zemí konkrétním obsahem a odvážnými exponáty. Zmínit je možné například ultralehké sportovní letadlo, auto nebo živou ukázku sklorytecké práce. Začlenit do expozice tyto prvky bylo organizačně a logisticky velmi náročné, ale přineslo to kýžený efekt.

V komerční části veletrhu zase mezi luxusním zbožím od značek jako Louis Vuiton nebo Dolce & Gabana vynikla krása českého skla a designu. Vysoká návštěvnost a silný komerční efekt potvrdily, že české sklářství se v Číně těší mimořádné oblibě.

O čem, s kým a s jakým výsledkem jste měla možnost v Číně jednat?
Kromě setkání s firmami vystavujícími v rámci obou českých expozic na veletrhu CIIE v Šanghaji jsem vystoupila na česko-čínském business fóru v Chang-čou, hlavním městě provincie Če-tiang. V tomto městě, které je významným průmyslovým a komerčním centrem jižní Číny, jsme spolu s podnikatelskou delegací Svazu průmyslu a dopravy ČR představili čínským partnerům naši nabídku v oblasti vyspělých technologií i tradičních výrobků.

Jako členka delegace předsedy Poslanecké sněmovny parlamentu ČR jsem se v rámci oficiálního programu zúčastnila i dalších setkání s vedoucími čínskými představiteli. Při nichž jsme využili příležitosti k podpoře českých ekonomických zájmů v Číně a apelu na větší liberalizaci a otevřenost čínského trhu.

Zdroj: Protext ČTK

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme