Metro vytopí stovky bytů. Odpadní teplo v Londýně by stačilo pro dvě pětiny domácností

S tlakem na snižování produkce emisí skleníkových plynů roste v Británii počet projektů, jež využívají odpadní teplo. Jedním z nich je upotřebení odpadní energie z londýnského systému metra v severním Londýně.



Odpadní teplo, jež vzniká na trase londýnského metra Northern Line, má od letošní zimy vytápět a ohřívat vodu pro tisícovku bytů ve čtvrti Islington na severu Londýna. Jedná se o další z projektů, jež využívají odpadního tepla pro vytápění domů. Odpadní teplo vzniká jako vedlejší produkt především průmyslových podniků.

Ve čtvrti Islington působí Bunhill Energy Centre, jež zásobuje teplem asi 700 domácností a také místní školu. Od zimy by to mělo být o 450 domácností více. Podobných projektů přibývá zejména v souvislosti s tím, že se britská vláda zavázala zakázat plynové kotle v nově postavených domech po roce 2025.

Úřad Greater London Authority, jenž sdružuje zástupce jednotlivých londýnských čtvrtí, odhadl, že v Londýně je dostatek odpadního tepla na to, aby mohlo vytápět až 38 procent domácností.

Šéf asociace pro decentralizovanou energii Tim Rotheray tvrdí, že podobné projekty rostou v Británii doslova jako houby po dešti s tím, že se jedná o poměrně levné a klimaticky šetrné upotřebení tepla, jež by zůstalo nevyužito.

„Téměř polovina energií, jež se ve Spojeném království využívá, se spotřebuje na vytápění. Třetina emisí skleníkových plynů země připadá na energie pro vytápění a ohřev vody. Vláda vyhlásila cíl, že musíme být uhlíkově neutrální do 30 let. Proto musíme najít způsob, jak vyloučit produkci oxidů uhlíku z našeho teplárenského systému,“ zdůraznil Rotheray.

Budoucnost má zachycování odpadního tepla a jeho využívání na lokální úrovni. V Británii už existuje několik menších projektů na využívání odpadní energie. Továrna firmy British Sugar ve Wissingtonu odvádí odpadní teplo do sousedního skleníku pro pěstování lékařského konopí.

Město Stoke-on-Trent chce využívat geotermální energii, jež ohřívá vodu na dně bývalých dolů pod městem. Projekt by měl fungovat od roku 2020. O využití odpadní energie uvažují také ve skotském Edinburghu nebo Glasgow.

Propočet využitelnosti odpadního tepla existuje i pro Česko. Experti mezinárodního projektu CE-HEAT odhadují, že odpadní teplo odpovídá energii potřebné k vytápění 800 tisíc tuzemských domácností.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme