Mexická centrální banka (Banxico) dala do oběhu nové bankovky

Od začátku září jsou v oběhu nové bankovky s hodnotou 200 MXN. Na bankovce jsou národní hrdinové Miguel Hidalgo a José María Morelos. Bankovky tak připomínají důležitý mezník historie, a sice dosažení nezávislosti země.

Od minulého roku je v oběhu také nová bankovka s hodnotou 500 MXN. V březnu 2020 se pak očekává zavedení nové bankovky s nejvyšší nominální hodnotou 1000 MXN, ta by měla odkazovat na mexickou revoluci. Nové bankovky mají nový design, dosud platné jsou však i ty staré.

Mexická banka (Banxico) navíc poskytuje volně ke stažení mobilní aplikaci „Billetes MX“, díky které uživatel může rozeznat, zda je nová bankovka pravá. Mexiko se totiž potýká s poměrně vysokým počtem falešných bankovek v oběhu. Bankovka v hodnotě 200 MXN má na sobě QR kód, ten pokud pomocí aplikace nainstalované na mobilním zařízení Android či iOS držitel oskenuje, uslyší Campana de Dolores (Zvon z Dolores), symbol začátku války za nezávislost. Taktéž pravost nových bankovek s hodnotou 500 MXN lze ověřit pomocí aplikace. V tomto případě přiložením telefonu k bankovce, může držitel pozorovat vůz prezidenta Benita Juáreze v pohybu. 

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Mexico City
Zdroj: El Financiero

 

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme