MExiko – PEMEX chce získat kontrolu nad americkým objevem ropy

Mexická státní ropná společnost chce převzít lukrativní projekt na jižním pobřeží Mexického zálivu, kde byly před dvěma lety objeveny zásoby až 1 miliardy barelů surové ropy.

Tlak ze strany PREMEXu na převzetí projektu pochází především z popudu politiky prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora, který se pokouší o obnovení větší státní kontroly nad energetickým sektorem. Jeho předchůdce Enrique Peña Nieto, na rozdíl od Obradora, energetický sektor liberalizoval, ukončil  státní monopol a v roce 2015 začal dražit ropné oblasti soukromým společnostem. 
Americká společnost Talos Energy jako první objevila ropu v mělkých vodách na území zvaném Zama. Převzetí kontroly nad projektem ze strany PREMEXu by bylo symbolem politicko-ekonomické změny v Mexiku a mohlo by způsobit zastavení dalších investic ze strany předních světových energetických společností.
Pokud by Pemex převzal kontrolu, Talos by si ponechal svůj 35% podíl, ale vzdal by se kontroly nad provozem, což by zmařilo jeho pokus o etablování se jako mezinárodní operátor se svým prvním projektem mimo Spojené státy. 

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Mexico City
Zdroj: América economía 

 

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme