Mexiko snižuje svou závislost na zboží dováženém z USA

Závislost Mexika na obchodu se Spojenými státy americkými se snižuje. Americké zboží tvoří v celkové výši mexického zahraničního obchodu historické minimum.

Od ledna do srpna letošního roku dovoz severoamerického zboží dosáhl 45,6 % celkového importu do Mexika, přičemž v roce 2001 import z USA dosáhnul svého vrcholu a představoval až 70,1 %. 

Naopak v případě druhého největšího externího dodavatele, Číny, je trend opačný. V roce 2016 čínská část mexického importu dosáhla rekordních 18 % a tuhle pozici si s menšími odchylkami drží dodnes. Pro porovnání – v roce 2001 import z Číny do Mexika tvořil pouhých 2,4 % celkového dovozu. 

Mexiko bylo v loňském roce na 12. místě mezi největšími dovozci zboží na světě, s externími nákupy 464 268 milionů dolarů, což je nárůst o 10 % ve srovnání s rokem 2017. 

Kromě Spojených států amerických a Číny mezi nejvýznamnější dodavatele Mexika patří další čtyři asijské státy (Japonsko, Malajsie, Tchaj-wan a Indie), zatímco v rámci evropských zemí vynikají Německo, Itálie a Španělsko. Důležité postavení mají i Kanada a Brazílie. 

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Mexico City
Zdroj: El Economista

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme