Minimum stížností, dva postihy. Čechy ochrana osobních údajů nezajímá

Evropa může bít na poplach ohledně ochrany osobních údajů, jak chce, Čechům je to ale podle všeho jedno. Nejnovější srovnání ukazuje, že v tuzemsku lidé podali 290 podnětů na porušení zabezpečení osobních údajů. Oproti tomu Nizozemci více než 15 tisíc oznámení.



Data vyplývají z prvního komplexního průzkumu pokut a nahlášených případů porušení zabezpečení osobních údajů v EU. Co se týká sankcí, v České republice se podle evropské směrnice GDPR zatím týkaly pouze dvou subjektů – v jednom případě došlo k napomenutí, ve druhém k udělení prozatím nepravomocné sankce deset tisíc korun.

V roce 2019 budou pokuty pravděpodobně řádově vyšší než dosud. „Očekáváme, že se soudy i příslušné úřady budou v tom, kam až je možné při stanovení pokuty zajít, inspirovat soutěžním právem a judikaturou,“ říká Petr Šabatka, partner advokátní kanceláře DLA Piper.

Po Nizozemsku se k zemím s největším počtem oznámení řadí Německo s 12 600 nahlášených případů porušení zabezpečení osobních dat a Spojené království s počtem 10 600 případů.

Naopak nejméně případů proběhlo po Lichtenštejnsku na Islandu, kde bylo 25 oznámení, a Kypru s 35 oznámeními. Česká republika se umístila ve spodní třetině všech zemí EU. Počtem obyvatel srovnatelné Švédsko má 2 500 hlášených případů, tedy přibližně devětkrát více než Česko.

Problematika GDPR ve speciálu portálu BusinessInfo.cz

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Petr Weikert

Doporučujeme