Miniškolka z Ostravy: Myšák Mickey by měl radost

Prckové ze Slezské Ostravy se učí anglicky hrou v soukromé miniškolce. Vede je při tom osmapadesátiletá Lenka Kratinohová, která během pětiletého pobytu v Irsku získala certifikát ESOL.



Ředitelka, jednatelka, kuchařka, uklízečka a teta u dětí. Tolik profesí zvládne během jednoho dne Lenka Kratinohová, majitelka soukromé Mickeyho miniškolky ve Slezské Ostravě. Od sedmi ráno je na nohou až do pozdních odpoledních hodin. Ale nestěžuje si, práce s dětmi ji naplňuje.

„Když rodiče vyzvednou děti a odvedou je domů, je to do rána hrozně dlouhá doba, než zase přijdou,“ říká, „člověku se po nich moc stýská.“

Jakmile se za posledním dítětem zavřou dveře, je třeba nakoupit čerstvé potraviny a poklidit na další den. A co se nestihne v týdnu, má přednost o víkendu. Praní peřinek, umývání oken, čistění koberců, příprava aktivit a sestava zdravého jídelníčku na příští týden.

Na to poslední dbá zvlášť. Dětská skupina paní Kratinohové je zapojena do programu Skutečně zdravá školka a usiluje o bronzový certifikát. 

Do Irska a zpět

K dětem měla paní Kratinohová vždy blízko. Začínala jako vychovatelka ve školní družině a ve školství vydržela 16 let. Poté přišel zlom. „Ředitelka pronajímala tělocvičnu jiným subjektům a jedinou hernu předělala na dvě třídy, takže jsme neměli žádné podmínky pro školní družinu. To jsem opakovaně kritizovala. Znechucená jsem nakonec odešla do Severomoravské plynárenské společnosti,“ vypráví.

Z funkce pokladní tam postoupila o pozici výš na akvizice, k tomu si vzala ještě další úvazky, zatímco její manžel byl na mateřské. To však začalo vadit jejímu tehdejšímu nadřízenému. „Podala jsem proto výpověď a přemýšlela, co budeme dělat dál. Měli jsme hypotéku na dům a tady bych to asi nedala,“ vysvětluje paní Kratinohová, co ji vedlo k přesídlení za dcerou do Irska. 

V roce 2006 za ní odjela s manželem a nejmladší dcerou. Manžel na ostrovech pracoval v drůbežárně a Lenka Kratinohová s nejstarší dcerou Kateřinou, která je dnes také učitelkou v Mickeyho miniškolce, v tabákovém průmyslu.

Lenka Kratinohová měla Mickey Mouse ráda odmala.
I proto miniškolku pojmenovala podle této dětské ikony

„Nejmladší dcera v Irsku vychodila základní školu a dostala se na střední, takže jsme tam původně chtěli zůstat, jenomže manžel měl určité zdravotní problémy,“ popisuje Kratinohová další peripetie, které vedly rodinu k návratu do České republiky. „Jeli jsme tam původně na rok a vrátili se skoro po pětiapůlletém pobytu. Bylo mi 52 let a zkoušela jsem se uplatnit na trhu práce, ale to bylo v Moravskoslezském kraji skoro nemožné.“

Zkusila se navrátit ke svému původnímu oboru vychovatelky. „Ředitelka jedné školy říkala, že potřebuje lidi. Nicméně potom si přečetla můj životopis, a když zjistila, kdy jsem skončila ve školství, tak mi řekla, že jsem všechno zapomněla. Já si ale myslím, že se tohle zapomenout nedá,“ vzpomíná Lenka Kratinohová

Rok strastí

V té době už si začala pohrávat s myšlenkou otevřít originální mateřskou školku. Přihlásila se do podnikatelského kurzu, kde získala certifikát, a už věděla, jak na to. Musela sehnat vhodné prostory (nakonec posloužil vlastní domek), vypořádat se s „hygienou“ a hlavně sehnat peníze na rozjezd. 

„Sepsala jsem podnikatelský záměr pro úřad práce. Byl mi schválen příspěvek pro podnikání,“ popisuje další kroky paní Kratinohová. „Ovšem ve chvíli, kdy jsem měla začít čerpat finanční prostředky, jsem si zpřetrhala vazy v kotníku. Oni po mně chtěli, abych začala co nejdříve, ale těžko lze dělat nějaké přestavby a hlídat malé děti s berlemi,“ vzpomíná.

A tak peníze úřadu práce vrátila a věnovala se rehabilitacím. Když si po čase o příspěvek požádala znovu, začal celý kolotoč nanovo. V té době, aby toho nebylo málo, přišel manžel paní Kratinohové o práci. Zároveň bylo zapotřebí postarat se o dvaadevadesátiletou babičku. Ta rodině paní Kratinohové v těžkých chvílích finančně velmi pomohla. 

Celý dlouhý rok trvalo vyřízení potřebných náležitostí, ale nakonec Mickeyho miniškolka oficiálně otevřela 1. prosince 2013. Paní Kratinohová si dodnes pamatuje první dítě, které školku navštěvovalo. Byla to holčička Laura od sousedů z ulice. Další děti pak začaly rychle přibývat na doporučení. 

Šest dětí – individuální přístup

Kluci a holčičky se nacházejí v Mickeyho miniškolce v domácím prostředí, přitom mají pevně stanovený režim. „Pořádáme výtvarné a jazykové kroužky, každoročně den dětí i den otevřených dveří a vánoční besídku s alkoholickým punčem pro rodiče a s nealkoholickým pro děti,“ směje se paní Kratinohová.

„Věnujeme se různým mimoškolkovým aktivitám, chodíme s dětmi do Vědeckého parku na výstavu hraček. Navštěvujeme vánoční trhy i loutkové divadlo. Jezdíme tramvají, což je pro ně velký zážitek, obvykle jsou zvyklé jenom na auto,“ vypočítává.

Není divu. Standardní měsíční školkovné s osmihodinovým denním pobytem dítěte ve školce vyjde na šest tisíc korun. Ve srovnání s Prahou to není moc, ale na Moravskoslezský kraj je to dost. Děti do školky proto vozí hlavně nadprůměrně vydělávající rodiče, kteří jsou přes den pracovně vytíženi.

Školkovné sice není levnou záležitostí, ale „vypiplávající úřad dětí“, jak paní Kratinohová školku poněkud zvláštně nazývá, za to stojí. Denní kapacita školky je šest dětí, pro dětskou skupinu jich bylo povoleno sedm. K tomu Lenka Kratinohová dodává: „Se šesti dětmi se úplně jinak pracuje než se dvaceti a je to na nich vidět. Je to prima práce.“

Okouzleni rybičkami

Školka má vlastní zahradu s hřištěm a prostornou terasou, bazén, bylinkovou skalku a záhonky, na kterých všichni společně pěstují zeleninu. Je tu i akvárium. „Jak se děti na rybičky dívají, tak se krásně zklidní,“ vysvětluje Lenka Kratinohová.


Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Ilona Podivínská. Foto: Martin Pinkas. 

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme