Ministr Petříček otevřel Generální konzulát ČR v Miláně

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček zahájil 27. března 2019 svou dvoudenní návštěvu Itálie slavnostním otevřením Generálního konzulátu ČR v Miláně. Ten bude poskytovat servis pro občany ČR a českou podnikatelskou komunitu v italském regionu, který patří mezi nejbohatší a nejvýznamnější v Evropě.



„Itálie je jedním z šesti největších obchodních partnerů České republiky. Naše hospodářská spolupráce nikdy nebyla tak intenzivní jako nyní. Otevření generálního konzulátu v jednom z nejbohatších evropských regionů je tak dalším důkazem rostoucího ekonomického významu Itálie pro ČR,“ uvedl při otevření generálního konzulátu ministr Petříček. 

Milán je druhým největším italským městem a o jeho významu svědčí také přítomnost 57 diplomatických zastoupení z celého světa. Mezi hlavní důvody, které MZV vedly ke znovuotevření Generálního konzulátu ČR, patří posílení česko-italských vztahů, podpora vzájemného obchodu a českých firem v severní Itálii a v neposlední řadě také  zlepšení konzulárního servisu pro české občany, kteří ze severu Itálie již nebudou muset cestovat až do Říma, kde sídlí české velvyslanectví.

Na území v působnosti Generálního konzulátu ČR v Miláně žije 23 milionů obyvatel a vzniká zde 46 % celkového HDP Itálie. Tento region je tak jednou z nejdůležitějších oblastí pro česko-italský obchod, investice i cestovní ruch. Dosud v oblasti působily kanceláře CzechTrade, CzechTourism a České centrum.

„Vzájemný obchod České republiky a Itálie vzrostl za posledních pět let o čtvrtinu, sever Itálie je navíc pro naše vzájemné ekonomické vztahy klíčový. Proto jsem velmi rád, že se nám podařilo po deseti letech činnost generálního konzulátu obnovit,“ uvedl šéf české diplomacie.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček bude ve své návštěvě Itálie pokračovat v Římě, kde bude 28. března 2019 jednat s italským protějškem Enzo Moavero Milanesim. Hlavními tématy jednání budou vedle česko-italských vztahů aktuální evropské otázky včetně brexitu a migrace. Šéf české diplomacie se setká rovněž s předsedkyní zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Martou Grande a vystoupí v think-tanku Instituto Affari Internazionali (IAI).

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Římě (Itálie).

• Teritorium: Evropa | Itálie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme