Ministryně Klára Dostálová: Trh veřejných zakázek stále roste

Ministryně Klára Dostálová dne 10. června 2019 během jednání vlády informovala o stavu veřejných zakázek v České republice v roce 2018. Ve srovnání s rokem 2017 došlo k nárůstu celkového trhu veřejných zakázek o téměř 82 miliard korun na celkových 624 miliard korun. Jedná se o nejvyšší objem financí od roku 2011, kdy byla vypracován první výroční zpráva o trhu veřejných zakázek.



„Nárůst trhu s veřejnými zakázkami je způsoben zejména současnou dobrou makroekonomickou situací v zemi i zvýšenou investiční aktivitou. Tento trend můžeme očekávat v letošním i dalším roce, a to díky snaze o dočerpání evropských dotací a dokončování již zahájených významných stavebních investic. Součástí výroční zprávy je také shrnutí aktivit v legislativní oblasti a přípravě metodik, dále informace od orgánů, které mají kontrolní pravomoci v oblasti zadávání veřejných zakázek, tedy Nejvyššího kontrolního úřadu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Ministerstva financí,“ uvedla k výroční zprávě ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

K nárůstu došlo také u zakázek sledovaných v rámci Informačního systému o veřejných zakázkách (ISVZ), tedy u nadlimitních a podlimitních veřejných zakázek zadávaných v režimu zákona. Zde došlo meziročně k nárůstu finančního objemu veřejných zakázek z 334 na 500 miliard korun (bez DPH). Podíl hodnoty zakázek evidovaných v ISVZ na celkovém trhu veřejných zakázek dosáhl v roce 2018 rekordních 95 %.

Dominantním druhem zadávacího řízení zůstalo stejně jako v minulých letech otevřené řízení s podílem 68 % na celkovém finančním objemu zakázek veřejných zadavatelů evidovaných v ISVZ. Pozitivně lze hodnotit, že podíl zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění se již druhým rokem držel pod 5 % celkového objemu zakázek veřejných zadavatelů.

Naopak se opět mírně zhoršila situace v případě ukazatele průměrného počtu podaných nabídek, který u zakázek veřejných zadavatelů dosáhl v roce 2018 pouhých 1,69. Dodavatelé tak pravděpodobně za výhodné makroekonomické situace ztrácejí zájem ucházet se o veřejné zakázky a preferují spíše obchody v rámci soukromého sektoru.

Výroční zpráva o stavu veřejných zakázek je oficiální a komplexní dokument shrnující reálná fakta o veřejných zakázkách. Popisuje vývoj celkového trhu veřejných zakázek v roce 2018 a podává statistické informace o zakázkách evidovaných v Informačním systému o veřejných zakázkách prostřednictvím vybraného setu indikátorů (např. struktura zakázek dle limitu, druhu zadavatele, zadávacího řízení a průměrné počty nabídek atd.).

 Výroční zpráva o stavu veřejných zakázek za rok 2018 (1,4 MB)

Doporučujeme