Míra inflace v Kanadě se přiblíží ke 2% díky poklesu ceny ropy

Náklady na žití v Kanadě se zvýší o dvě procenta. Nepomohlo ani zlevnění ceny energií, které byly kompenzovány vyššími cenami ostatních komodit. Ekonomové však původně předpokládali s inflací ve výši pouhých 1,7 %. V Kanadě došlo ke zvýšení inflace celkem v sedmi provinciích, jen v Newfoundlandu a Labradoru, New Scotii (Novém Skotsku) a New Brunswicku (Novém Brunšviku) se ceny v prosinci zvyšovaly pomaleji než v listopadu. Inflace by tedy byla mnohem vyšší, kdyby nedošlo k poklesu pohonných hmot v roce 2018 o 8,6 %. 


  • Země: CA – Kanada
  • Datum zveřejnění: 30.01.2019

Většina dalších položek však zaznamenala nárůst cen. Dle úřadu Statistics Canada ceny potravin vzrostly o 2,9 procent a alkohol či tabákové výrobky vzrostly dokonce o 4,4 %. V rámci kategorie potravin se zejména nákladný stal nákup čerstvé zeleniny, kdy došlo k navýšení o více než 14%. Nájemné se oproti minulému období navýšilo o 2,2%. Cena pojištění aut se zvedla za posledních 12 měsíců o 5,1 %.
Naopak značný pokles se projevil u ceny pohonných hmot, který byl způsoben snížením ceny ropy. Kdyby cena ropy byla ze statistik vypuštěna, tak by inflace byla větší než 2,5 % místo 2 %. Jedním z nejvíce rostoucích odvětví za minulý rok byla především letecká přeprava, jež narostla o více než 28 procent. Takový nárůst může být zapříčiněn změnou započítávání údajů do statistik, kdy se započítávaly údaje z online inzerovaných cen, místo pouze dat přímo od aerolinek. Cena letenek přitom vyskočila prudce nahoru, zatímco cena ropy velmi klesala. Vinu na tom ale měly především prázdniny a svátky, díky kterým se cena letenek neúměrně zvýšila.

Zdroj:www.cbc.ca
Zpracoval kolektiv pracovníků Zahraniční kanceláře CzechTrade v Calgary

Souborové přílohy

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme