Mise kazachstánských podnikatelů na „Zemi živitelku“ vedla ke konkrétním kontraktům

Velvyslanectví ČR v Nur-Sultan zorganizovalo ve dnech 19.-23. srpna 2019 misi 13 kazachstánských zemědělských podnikatelů do ČR. Hlavním bodem programu byla účast na výstavě Země živitelka a také návštěva 10 českých firem. Akce byla organizována jako projekt na podporu ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR.



V rámci mise navštívilo ČR ve dnech 19.–23. srpna 2019 10 podnikatelů a 3 podnikatelky ze 7 regionů Kazachstánu, kteří projevili zájem o řadu oborů, např. o zemědělskou techniku, nákup krmiv, výstavbu plemenného centra, nákup plemenného skotu, ochranu rostlin, nákup hnojiv, technologie na zpracování mléka, digitalizaci v zemědělství, technologie pro farmy /stáje i pastviny/, technologie pro lisování olejů ze semen.

Misi celou dobu doprovázeli ekonomický diplomat velvyslanectví Nur-Sultan Luboš Joza, pracovnice Ministerstva zemědělství ČR Ani Hakobjan a zemědělský specialista velvyslanectví Nur-Sultan Arťom Lukashov. V průběhu mise došlo k podpisu několika kontraktů a memorand, např. na další nákup plemenného skotu. Mise tak navázala na úspěch českého skotu v Kazachstánu, kterého bylo za leden až květen 2019 podle místních statistik dodáno 3320 ks.

Během mise se uskutečnily návštěvy 10 českých společností zabývajících se chovem skotu, výrobou techniky pro živočišnou i rostlinnou výrobu, krmiv a hnojiv (společnosti Bovimeister CZ, farma Bernartice, Farmtec a.s., Biopreparáty s.r.o., Farma Krásná Hora nad Vltavou, SMS CZ Rokycany, Strojírny Rožmitál, Bodit Tachov, Solubag a ISB Genetic).

Den 22. 8. strávila delegace na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích (včetně účasti na slavnostním zahájení) a návštěvou na jednotlivých stáncích. Uskutečnilo se také setkání s ministrem zemědělství ČR Miroslavem Tomanem a jeho náměstkem Jiřím Šírem. Během posledního dne mise se na výstavě uskutečnil seminář, na kterém se kazachstánským podnikatelům prezentovala firma Farmet a Česká exportní banka.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nur-Sultanu (Kazachstán). Autor: Luboš Joza, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme