Modernizace slovenské armády představuje šanci pro české firmy

Slovensko se chystá zvyšovat výdaje na obranu. V letošním roce počítá s výdaji ve výši 1,7 % HDP, požadovanou úroveň 2 % HDP, která vyplývá z členství v NATO, hodlá dosáhnout v roce 2022. Slovenské ministerstvo obrany zároveň v příštích letech plánuje rozsáhlé investice do modernizace armády. Nové příležitosti se tak otevírají i českým firmám.



Podle plánů ministerstva obrany má Slovensko v průběhu 12 let investovat do modernizace armády téměř 30 miliard eur. Armáda získá nové obrněné transportéry typu 4×4, 8×8, nadzvukové stíhačky, houfnice, vrtulníky a modernější radary. Již z letošních celkových obranných výdajů bude na modernizaci vyčleněno vice než 40 % a ministerstvo zdůrazňuje, že už se nejedná pouze o plány, ale o reálné kroky. V roce 2021 zvýší výdaje na obranu až na 1,9 % HDP, o rok později už hodlá dosáhnout metu dvou procent.

Ve službách slovenských ozbrojených sil jsou již nákladní letadla Spartan a stíhačky F-16. Vláda má brzy rozhodnout například o nákupu bojových obrněných vozidel 8×8 či houfnic.

Součástí plánů modernizace slovenských ozbrojených sil je už dnes projekt bojového obrněného plovoucího transportéru 8×8 Vydra. Na tomto projektu spolupracovala ministerstva obrany Slovenska a Finska. Slováci chtějí do roku 2024 nakoupit až 80 kusů těchto vozidel. Celková cena by neměla přesáhnout 417 milionů eur. Tato částka zahrnuje i logistickou podporu (17 milionů), munici (65 milionů), úpravu infrastruktury (5 milionů) a odkoupení prototypu (5,8 milionu).

Obrněný a plovoucí transportér Vydra má být z větší části vyráběn na Slovensku. To znamená dodavatelské příležitosti pro české zbrojařské firmy. Navíc v případě většího zájmu o tento obrněný transportér bude Slovensko nutně potřebovat nové výrobní kapacity. I tady se mohou uplatnit české firmy, které slovenský trh díky historickým vazbám velmi dobře znají.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bratislavě (Slovensko). Autorka: Hildegarda Horská, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Evropa | Slovensko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme