Moravskoslezský výrobce kabelů otevřel továrnu v Polsku, zaměstná 300 lidí

Firma KES továrnu spustila už v polovině října, ale k oficiálnímu otevření došlo až 11. prosince. Smlouvu na pronájem vladislavské haly podepsali zástupci firmy v březnu. Před nastěhováním museli udělat řadu úprav, do nichž firma investovala zhruba patnáct milionů korun.

Ve Vladislavi aktuálně zaměstnává asi 50 lidí. Podle manažera polského výrobního závodu Petra Kanii chce firma začít s najímáním nových pracovníků hned v lednu. „Cílový stav by měl být 300 lidí, abychom mohli pracovat na třísměnný provoz a měli sto lidí na směnu. Cílového počtu zaměstnanců bychom měli dosáhnout do konce roku 2019,“ uvedl Kania.

V domácím areálu ve Vratimově u Ostravy zaměstnává firma okolo 1600 lidí, asi 600 z nich je z Polska. „Právě to nás přivedlo k nápadu, že další továrnu otevřeme ve Vladislavi. S pracovnicemi z Polska je spojena dost složitá logistika, takže jsme se rozhodli, že výrobu přesuneme tam,“ řekl Kania.

Výrobce kabelů pro světlomety KES uvedl do provozu výrobní halu v polské Vladislavi. Ta je vzdálena asi 35 kilometrů od Vratimova u Ostravy, kde má firma mateřskou továrnu.



Firma KES byla založena v roce 1992, soustředí se hlavně na výrobu kabelů pro světlomety do aut. Je dceřinou firmou rakouské společnosti ZKW, která vyrábí automobilová světla. Mateřské firmě podnik dodává asi polovinu produkce. Druhá část výrobků jde hlavně k velkým zákazníkům.

Ročně firma vyrobí asi 40 milionů kabelových svazků, více než 90 procent jejích pracovníků tvoří ženy.

Převzato z portálu e15.cz. Autor článku: Martin Štorkán. Foto: KES.

• Teritorium: Evropa | Polsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme