Mydlářské profesi vládnou ženy

Zájem o přírodní produkty narůstá. Svědčí o tom i příběhy Renaty Dujsíkové z Moravské Třebové, Lenky Sojkové z Klatov a Dany Langerové z Mysločovic u Zlína.



Ty dokazují, že výroba mýdla není složitá. Hygienickou pomůcku lze připravit v domácím prostředí, jako to dělávaly naše babičky.Ovšem k legálnímu prodeji produktů vede dlouhá a náročná cesta. 

Proces certifikace mydlárny plus kvalitní suroviny stojí hodně peněz. Renata Dujsíková, majitelka rodinné Mýdlárny Erdé z Moravské Třebové uvádí, že částky za schvalování včetně zařízení provozovny se šplhají do statisíců, záleží na počtu schvalovaných kosmetických produktů.

„Nikdo se pak nemůže divit, že profíci vidí amatérské mýdlové ‚tvořilky‘ na prodejních portálech i trzích opravdu neradi. Pokud za sebou nemají to, co my, mohou klidně prodávat mýdlo za 70 korun,“ říká. Málokterý zákazník totiž zjišťuje, zda prodejce má certifikát a z čeho jeho produkty vznikají.

Renata Dujsíková patří k zakladatelkám Českého mydlářského cechu, který sdružuje mydláře z celého Česka. Jsou mezi nimi i odborníci se zdravotnickým a chemickým vzděláním. „Naši členové vědí, že na každém výrobku se musí dle platné legislativy uvádět všechny použité ingredience. Schválenou mydlárnu hlídají pravidelné kontroly krajské hygieny. Noví mydláři mají možnost se na nás obrátit a nechat si vysvětlit řadu složitostí této profese – internet je bohužel plný zavádějících a nepřesných informací,“ vysvětluje.

Renata Dujsíková: Od sýrů k mýdlu

Zkušená mydlářka vystudovala střední zemědělskou školu a léta pracovala jako zootechnička. Pak si s manželem, který je jedním z mála mužů v mydlařské profesi, před dvaceti lety koupila farmu. Jejím cílem bylo dosáhnout soběstačnosti v pěstování plodin i chovu domácích zvířat. „Než jsem se vrhla na výrobu mýdel, soběstační jsme opravdu byli,“ směje se.

Zájem o mýdlo odstartovalo třicetihlavé stádo koz, z jejichž mléka vyráběla zejména sýry. Kozí mléko dodává mýdlu krémovost i řadu prospěšných vlastností. Ostatně produkce Mýdlárny Erdé se zaměřuje zejména na výrobky bez parfemace a dalších přísad vhodné pro alergiky, atopiky a lidi s citlivou pokožkou, ale mýdlo si tu vyberou i milovníci esenciálních olejů a parfémů.

„Když jsem před deseti lety začínala, nebyly v češtině téměř žádné informace, a dnes se bohužel setkávám s tím, že něco napíšu a pak to objevím opsané všude možně,“ říká mydlářka s povzdechem.

„Základem dobrého mýdla jsou kvalitní složky a přesný výpočet. Ten musí sedět na desetinu gramu, aby došlo k úplnému zmýdelnění. Stejně důležité je najít dodavatele nabízející suroviny s bezpečnostním listem. Atest potvrzuje, že výrobce mýdla práci opravdu rozumí a vyrábí z těch nejlepších surovin.“ Kvalitní přírodní mýdla neobsahují umělé konzervanty, barviva a vůně ani syntetické detergenty, parabeny či ropné deriváty a nevysušují pokožku.

Nic pro chaotiky

V Mýdlárně Erdé, firmě s vlastním e-shopem, se výrobě 160 produktů včetně balzámů, krémů a tělových másel věnují tři členové rodiny za občasné pomoci brigádníků. Paní Dujsíková pracuje 16 hodin denně včetně víkendů a letos na podzim byla poprvé po deseti letech na dovolené.

„Člověk musí zastat nespočet profesí nejen týkajících se výroby, ale i marketingu nebo fotografování… Den mám přesně rozplánovaný: ráno dělám objednávky, pak vyrábím, narážím do ještě měkké hmoty razítka, řežu a balím,“ vypočítává.

Mýdlařina není podle jejího názoru pro chaotiky, je nutné se soustředit a mít všechno přesně spočítané a nachystané. Děláte-li naráz 16 kilogramů mýdla a zkazíte ho, vznikne velká škoda. Navíc v létě hmota reaguje trochu jinak než v zimě, některé esenciální oleje urychlují houstnutí mýdla a s tím musíte počítat, abyste ho stihli nalít do forem. Vypočítat se musí i schnutí, protože mýdlo zráním ztrácí asi šestinu hmotnosti.

Renata by časem chtěla dílnu rozšířit o výrobnu vitráží a šít na mýdla vlastní sáčky. „Je toho hodně, co by mě bavilo,“ usmívá se, „jen na to najít čas.“

Pěnivá historie

První nálezy dokazující výrobu mýdla pocházejí z doby zhruba 2800 př. n. l., ale k osobní hygieně se začalo používat až ve druhém století. V Praze byl mydlářský cech založen roku 1464 a dnes se výrobci přírodních mýdel začínají opět sdružovat v Českém mydlářském cechu, aby si předali zkušenosti a bránili se před nekalou konkurencí osob bez certifikátu.

Lenka Sojková: Životní zlom

Příběh „MýdLenky“ Lenky Sojkové z Klatov začal 2. ledna 2015. Při běhání uklouzla a zlomila si kotník. Následovala operace se spoustou šroubů, drátů a destiček. Díky nenadálému klidu začala přemýšlet, co jí tento bolestivý životní „zlom“ naznačuje.

„Najednou odevšad začala padat mýdla: při hledání receptu na večeři mi vyjel recept na mýdlo, na oblíbeném blogu jsem objevila popis výroby domácího mýdla, na dovolené na promenádě je prodávali… Tak jsem si řekla, že to zkusím. Objednala jsem si knihu, suroviny, dlouho studovala návody a hledala zkušenosti,“ vzpomíná Lenka.

Levandulová…

Koncem srpna se zrodilo její první mýdlo. Levandulové. „Výroba je silně návyková. Chvíli se nehlídáte a dům je plný mýdla. Nejdřív jsem ho rozdávala kamarádkám a v rodině, ale bylo mi jasné, že je to práce, do které dám srdce,“ dodává.

Lenka se vrhla na samostudium a odborné kurzy a posléze požádala o povolení vlastní výrobny a certifikaci produktů. „Předtím jsem pomáhala v manželově firmě. Vlastně tam pořád jsem, i když stále méně. Díky tomu jsem v začátcích měla finance na rozjezd. Náklady totiž byly opravdu velké. Kolikrát jsem nevěděla, jestli to má smysl a jestli jsou moje mýdla opravdu dobrá, byly chvíle, kdy jsem propadala skepsi. Ale pak na přání zákaznic přišla další kosmetika – peeling, deodoranty, balzámy na rty a na tělo,“ vypočítává hrdě své produkty. Nyní certifikuje pleťové sérum a květovou vodu a připravuje novou vlasovou péči.

„Vše od vyvíjení produktů přes vyhledávání dodavatelů, objednávky surovin, výrobu, návrhy obalů, grafiky, marketing, prodej na trzích až po balení objednávek a posílání balíčků dělám sama, ale nesmírně mě to baví. Občas mi pomůže rodina, ale spíš tím, že manžel a děti příležitostně vaří, perou, uklízejí… Na to ve vypjatých obdobích nemám čas,“ přiznává Lenka.

Nejvíc napilno mají mydláři na podzim, protože mýdla musejí dlouho zrát, aby byla připravena na vánoční trh. Prodej stoupá i před Velikonoci a pak v červnu, kdy se děti loučí s učitelkami a učiteli. „MýdLenka“ prodává většinou na farmářských trzích a na portálu Fler (asi 10 procent prodeje), otevření e-shopu plánuje příští rok.

Dana Langerová: Mýdlová astrologie

Danu Langerovou z Mysločovic u Zlína v roce 2013 v časopise zaujala reportáž z Mystické mydlárny a začala hledat další informace. „Přírodní mýdla jsou návratem k poctivé výrobě našich babiček, jen se přizpůsobují moderní době. V mýdle zůstává přirozeně vytvořený glycerín, který se při průmyslové výrobě oddělí a dále zpracovává. Jako bonus bych vyzvedla originalitu ručního zpracování,“ vysvětluje Dana.

Také ona začala s výrobou pro zábavu, ale s původními mýdlovými pralinkami ve tvaru sladkostí prodávanými jako vonné dekorace brzy narazila. „Ještě se na prodejním portálu ani neohřály, a přišlo mi upozornění od hygieny, že nesplňují legislativní náležitosti a že kosmetika nesmí vypadat jako jídlo.“

Mýdlový koníček

Dana roku 2015 svého koníčka zlegalizovala živností pod značkou LaDa. Mýdla vyrábí při zaměstnání – pracuje jako referentka nákupu ve farmaceutické firmě.

Při otázce na obrat se směje: „Zatím mi udělá radost každý prodaný kus, schvalovací anabázi jsem ukončila zhruba před rokem, takže jsem vlastně v rozjezdu. Kromě vybudování malé mydlárny, kterou mám v domě, jsem potřebovala spoustu povolení a lejster. Mydlárna musí splňovat určité náležitosti, jako je skladovatelnost surovin, obalů, hotových výrobků, přívod pitné vody, odpad, větratelnost, zázemí pro zaměstnance… Žádné nemám, dělám vše sama, jen s vybudováním provozovny a výrobou forem a kráječů mýdel mi pomohl manžel.“

Nejhorší pro ni bylo čekání na rozhodnutí úřadů, protože všechny instituce mají k vyjádření stanoviska 30denní lhůtu. Na bezpečnostní zprávu od SZÚ čekala déle než půl roku. „Navíc vám nikdo neřekne rovnou, co vše musíte doložit. Na stavebním úřadě jsem byla třikrát a pokaždé požadovali něco dalšího. Přestože máte jen minivýrobu při zaměstnání, musíte splňovat stejné náležitosti jako velké kosmetické firmy,“ říká Dana, která zatím vyrábí mýdla pro jednotlivá znamení Zodiacu.

Nabízí je na Fleru a zvažuje pořízení e-shopu a prodej prostřednictvím Facebooku. „Zkouším také proniknout do obchodů, ale až na výjimky chtějí nakoupit za pakatel a přidat téměř 100procentní marži plus DPH. Cena tak vyšplhá na hranici neprodejnosti a mně se sotva pokryjí náklady,“ přibližuje další komplikaci voňavé živnosti.

Mydlářské šestero

Základem mýdlové tvorby je odvaha pustit se do práce s nebezpečnou žíravinou – hydroxidem sodným známějším jako louh – bez něj proces zmýdelnění neproběhne. Dále je zapotřebí dostatek místa a trpělivosti při zrání mýdla a obíhání institucí:

  • na krajské hygienické stanici je potřeba vyřídit tzv. Žádost o stanovisko
  • na stavebním úřadě Souhlas se změnou užívání části rodinného domu, kromě plánů potřebujete zprávu s vyjádřením hasičů a odboru životního prostředí
  • na každý produkt se podává Posouzení zdravotní nezávadnosti, ke všem použitým surovinám jsou potřeba specifikace a bezpečnostní listy od výrobce
  • na mýdlech se provádějí laboratorní testy a testy snášenlivosti
  • od SZÚ musíte mít vypracovanou Bezpečnostní zprávu
  • chybět nesmí notifikace na evropském portálu CPNP


Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jana Šulistová. Foto: Hynek Glos.

Doporučujeme