Na Fidži byly podepsány regionální i bilaterální rozvojové programy

Ve dnech od 15. do 17. června 2015 eurokomisař pro mezinárodní spolupráci a rozvoj Neven Mimica navštívil Fidži. Podepsal nové rozvojové programy regionální s 15 zeměmi Pacifiku i bilaterální s Fidži a Papuou Novou Guineou, které budou realizovány do roku 2020.

Program zahájil otevřením Společného parlamentního shromáždění EU a zemí ACP (Afriky, Karibiku a Pacifiku). Bilaterálně se pak sešel s fidžijským premiérem Bainimaramou a ministrem zahraničních věcí a mezinárodní spolupráce Kubuabolou. Uvítal loňské úspěšné volby a fakt, že EU upustila od restrikcí a znovu nastolila plnou spolupráci s Fidži. K jejímu posílení má sloužit v rámci 11. Evropského rozvojového fondu i nový národní indikativní program pro Fidži platný s rozpočtem 28 mil. EUR.

Fidžijská vláda mezi své rozvojové priority zařadila podporu zemědělství, zejména pěstování cukrové třtiny a sektor spravedlnosti. EU bude v partnerství s vládními agenturami a nevládním sektorem pomáhat např. na zvýšení konkurenceschopnosti a udržitelnosti pěstování a zpracování cukrové třtiny a zlepšení přístupu k právním službám sociálně slabým.

Komisař Mimica dále podepsal s generální ředitelkou sekretariátu Fóra pacifických ostrovů Meg Taylerovou tzv. Regionální indikativní program s rozpočtem navýšeným o třetinu oproti předcházejícímu programu na 166 mil. EUR. Program se soustředí na tyto tři oblasti:

  • hospodářská regionální integrace
  • udržitelné řízení přírodních zdrojů, životního prostředí a odpadového hospodářství
  • kvalitní odpovědná vláda a respektování lidských práv

Regionální program se týká 15 států ACP: Cookových ostrovů, Východního Timoru, Fidži, Kiribati, Mikronésie, Nauru, Niue, Palau, Papuy Nové Guiney, Marshallových ostrovů, Samoy, Šalamounových ostrovů, Tongy, Tuvalu a Vanuatu.

Během své návštěvy komisař Mimica slavnostně otevřel nové sídlo Delegace EU v Suvě. Ve svém projevu zdůraznil, že 17. června 2015 EU vyhlásila jako „den klimatické diplomacie“. Změna klimatu je pro EU velkým tématem a před pařížskou prosincovou konferencí EU delegace i jednotlivé členské státy zintenzivňují svou lobby. Pacifické ostrovy, jež jsou snad nejzranitelnější oblastí světa, mohou počítat s EU v boji proti klimatickým změnám.

Eurokomisař podepsal nový rozvojový plán také pro Papuu Novou Guineu s ministrem pro plánování Charlesem Abelem ve výši 184 mil. EUR. Plán je navýšen dokonce o 80 % oproti 10. Evropskému rozvojovému fondu. Nejvíce 85 mil. EUR směřuje do rozvoje podnikání ve venkovských oblastech, 60 mil. EUR do vody, sanitace a hygieny a 30 mil. EUR na vzdělání zejména technické a výuční obory.

České firmy mají přístup do rozvojových evropských fondů, proto doporučujeme sledovat vypisování tendrů na realizaci projektů zejména v oblasti zemědělství, vodohospodářství a odpadového hospodářství.

Informace poskytnuta Konzulátem České republiky v Sydney (Austrálie).

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme