Náměstek ministra průmyslu a obchodu podpořil české firmy na Kubě

Náměstek ministra Eduard Muřický uskutečnil pracovní cestu na Kubu, jejímž hlavním cílem bylo podpořit české firmy a jejich projekty v této zemi. Navštívil Kubu u příležitosti 34. ročníku nejvýznamnějšího kubánského veletrhu FIHAV, který proběhl v Havaně ve dnech 31. 10.–4. 11. 2016. FIHAV byl letos opakovaně zařazen mezi oficiální účasti ČR.



V rámci českého stánku vystavovalo osm společností převážně ze sektoru energetiky a elektrotechniky, dále z farmaceutického či potravinářského průmyslu. Některé firmy vystavovaly na FIHAV samostatně.

Náměstek Muřický dále v rámci své pracovní návštěvy Kuby jednal se svými protějšky z ministerstva zahraničního obchodu a investic, ministerstva průmyslu, ministerstva energetiky a těžby, ministerstva dopravy, ministerstva průmyslu a s tajemníkem Kubánské obchodní komory. Na jednáních jej doprovázeli zástupci českých firem, kteří měli možnost prezentovat své projekty. Vzájemné vztahy zaznamenávají od loňského roku nový impuls, rozvíjejí se nejen na mezifiremní úrovni, ale i na té vládní.

„Těší mne, že české firmy přicházejí s konkrétními projekty spolupráce,“ řekl náměstek Muřický, „rovněž kubánská strana je velmi dobře připravena a přesně ví, co chce. Kuba je naším historicky už tradičním partnerem a naši produkci dobře zná. Na tomto východisku teď chceme stavět a rozšiřovat další spolupráci.“ Určitým problémem, na který vzájemná spolupráce naráží, je ale financování projektů.

Veletrh FIHAV se koná od roku 1983 každoročně v listopadu v Havaně a je tradičně nejvýznamnějším veletrhem v regionu. Jeho hlavní předností je to, že je jednou z mála možností přímého kontaktu s osobami rozhodujícími pro obchodní spolupráci a podniky zahraničního obchodu. Letošní ročník byl už čtvrtým po sobě jdoucím podpořeným – v loňském roce oficiální česká účast, dva předcházející roky byl tento veletrh podpořen CzechTrade.

Foto: MPO ČR

• Teritorium: Amerika | Kuba | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme