Náměstek ministra zahraničních věcí na konzultacích v Etiopii

Náměstek ministra zahraničních věcí ČR Martin Tlapa uskutečnil ve dnech 20.–22. března 2019 pracovní cestu do Etiopie. Součástí programu byla jednání na ministerstvech zahraničí, financí a ekonomické spolupráce a zdravotnictví. Náměstek Tlapa dále otevřel veletrh MEDEXPO Africa, navštívil české specialisty z projektu MEDEVAC a vystoupil před studenty na workshopu Ethiopian Civil Service University.



Hlavními tématy schůzky s etiopským náměstkem ministra zahraničních věcí Markosem Tekle Rike byly rozvoj česko-etiopských vztahů se zaměřením na české investice v Etiopii, perspektivy rozvojové spolupráce a politicko-bezpečnostní situaci v oblasti Afrického rohu. Náměstek vyjádřil podporu demokratizačních reforem, které před rokem zahájil nový etiopský premiér Abiy. „S Etiopií nás pojí historicky dlouhodobé a přátelské vztahy a Etiopii vnímáme jako centrum regionu s důležitou rolí v Africké unii. Oceňujeme změny na vnitropolitické i regionální úrovni, které přispějí ke stabilizaci regionu. Podobným vývojem procházela i Česká republika v 90. letech, proto jsme připraveni etiopské vládě v této nelehké pozici pomoci,“ uvedl náměstek Tlapa.

S náměstkyní ministra zdravotnictví Liou Tadesse hovořil náměstek Tlapa o propojení ekonomiky a rozvoje, zapojení českých firem do modernizace etiopského zdravotnictví a první české misi MEDEVAC v Etiopii. Jednání se účastnili i představitelé firmy Linet, kteří informovali etiopskou stranu o významné zakázce na 4 200 postelí. Současná i budoucí rozvojová spolupráce v Etiopii, jedné z prioritních zemí české rozvojové spolupráce, byla hlavním tématem jednání náměstka Tlapy s náměstkem ministra financí a ekonomické spolupráce Admasu Nebebe. Kromě programu MEDEVAC představil náměstek Tlapa i nový program Záruka, který od letošního roku patří mezi další nástroje zahraniční rozvojové spolupráce ČR.

Náměstek Martin Tlapa v rámci své cesty navštívil i tříčlenný tým českých biomedicínských inženýrů, kteří v současné době v rámci projektu MEDEVAC pracují na opravě oftalmologických přístrojů a školení místního technického personálu na jejich údržbu ve státní nemocnici Menelik II. Zároveň slavnostně otevřel mezinárodní veletrh MEDEXPO Africa v Addis Abebě, kde podpořil české podnikatele v sektoru zdravotnictví. Závěrem náměstek Tlapa slavnostně předal s velvyslancem Pavlem Mikešem knihy českých i zahraničních autorů do univerzitní knihovny.

• Teritorium: Afrika | Etiopie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme