Náměstek ministryně obrany Indie navštívil veletrh IDET

Delegace zástupců ministerstva obrany a indických ozbrojených sil vedená náměstkem ministryně obrany pro vyzbrojování panem Apurvou Chandrou navštívila mezinárodní veletrh obranných a bezpečnostních technologií IDET v Brně. Účast delegace na IDET byla realizována za podpory Ministerstva obrany ČR v rámci projektů ekonomické diplomacie PROPED.



Pana náměstka Chandru přijal ministr obrany ČR Lubomír Metnar a první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR genpor. Jaromír Zůna. Indická delegace na veletrhu realizovala setkání se zástupci českých firem, které na letošním veletrhu IDET vystavovaly, a následně také navštívila sídlo a tovární areál společnosti Tatra Trucks v Kopřivnici.

V průběhu veletrhu IDET realizovala indická delegace celou řadu jednání s českými firmami, které na veletrhu vystavovaly, a které jsou ve vztahu k Indii nejaktivnější a mají zde již některé projekty nebo v budoucnu aktivity na indickém trhu připravují. Náměstek Apurva Chandra, který delegaci vedl, byl přijat ministrem obrany ČR Lubomírem Metnarem, který tímto navázal na jednání s představiteli indického ministerstva obrany a indických ozbrojených sil v rámci své letošní návštěvy u příležitosti veletrhu Aero India. K hlavním tématům setkání s panem ministrem tak patřilo zhodnocení dvoustranné spolupráce v oblasti obrany a obranného průmyslu obou zemí.

Indickou delegaci přijal také první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR genpor. Jaromír Zůna, který se při jednání zaměřil zejména na oblasti spolupráce ozbrojených sil obou zemí ve vzdělávání a školení. Diskutována byla také oblast mírových misí ve světě a účast ozbrojených sil obou zemí na těchto misích.

Na závěr pobytu v Česku absolvovala indická delegace, jejímž členem byl také předseda představenstva a generální ředitel společnosti BEML pan D. K. Hota, návštěvu společnosti Tatra Trucks v Kopřivnici. Zde byla pro indickou delegaci připravena společností Tatra Trucks rozsáhlá prezentace, prohlídka výrobních prostor a zkušební jízdy s nákladními vozy. Během jednání byly diskutovány také probíhající a připravované projekty spolupráce mezi indickou státní společností BEML, která nákladní vozy Tatra v Indii montuje, a českou společností Tatra Trucks.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dillí (Indie). Autor: Milan Touš, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme