Nejbohatší člověk světa „zchudl“ kvůli pesu a telefonní konkurenci

Žebříček nejmajetnějších miliardářů planety na čtyři roky ovládl Mexičan Carlos Slim Helu. Loni ale zažil závratný sešup, když jeho majetek splaskl o třetinu, o víc než 27 miliard dolarů. Vydatně k tomu přispěl růst konkurence v mexických telekomunikacích.



Photo Credit: GongTo / Shutterstock.comPřestože ve většině anekdot o pohádkově bohatých lidech vystupuje jako hlavní hrdina Bill Gates, ve skutečnosti zakladatele Microsoftu už v roce 2010 sesadil z čela prestižního žebříčku boháč úplně jiného typu. Všem americkým miliardářům tehdy vypálil rybník mexický podnikatel Carlos Slim Helu.

Jeho impérium, které mělo na vrcholu rozkvětu hodnotu přes 77 miliard dolarů, zahrnuje snad úplně všechno. Od deseti nákupních center v Mexiko City přes největší latinskoamerické mořské akvárium až po 170 prodejen hudebních nosičů napříč Mexikem. Slim Helu investuje i ve světě, především ve Spojených státech a ve Španělsku. Vlastní například několik budov v New Yorku a také 17procentní podíl v deníku New York Times.

Investovat začal v jedenácti

Největší zlatou žílou pro mexického boháče, který prý kdysi začal už v 11 letech poprvé experimentovat s investicemi do vládních dluhopisů, jsou ale v současnosti telekomunikace. Je pánem operátorů Telmex a América Móvil. A právě liberalizace telekomunikačního trhu v Mexiku a příchod nových konkurentů snížily dřívější tučné zisky těchto gigantů.

„Podíl v jeho latinskoamerickém operátoru América Móvil tratil loni a na začátku letošního roku v návaznosti na nové mexické telekomunikační regulace, slabší mexické peso a na ekonomický pokles v Brazílii,“ uvádí magazín Forbes, který každoročně žebříček nejbohatších lidí světa sestavuje. Podle Forbesu tak za poslední rok ztratil Carlos Slim Helu 27,1 miliardy dolarů, což je největší propadák v celém žebříčku. Na prvním místě už tak zase kraluje starý dobrý Bill Gates.

Mexický Warren Buffett

Mexičan Helu je nyní na čtvrtém místě a zbylo mu „jen“ 50 miliard dolarů. Ale investor, kterému je letos 76 let, ještě zdaleka neřekl poslední slovo. V minulosti prokázal schopnost investovat ve správnou chvíli do správných projektů, když ostatní pochybovali. Proto se mu někdy přezdívá „mexický Warren Buffett“. Navíc má pokračovatele. Impérium nyní postupně přebírá jeho nejstarší syn Carlos Slim Domit. Portfolio firem je tak široké, že dříve nebo později se s nějakým podnikem patřícím této rodině setká každý, kdo zamíří do Mexika za obchodem.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Tomáš Stingl.
Foto: GongTo / Shutterstock.com

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme