Nejen Češi. V Praze nemají kde bydlet ani zahraniční studenti

Střední a východní Evropě hrozí v příštích deseti letech velký nedostatek studentského ubytování pro zahraniční studenty. Pro investory se tak otvírá příležitost v hodnotě 4 miliard eur. To jsou závěry průzkumu poradenské společnosti Colliers International a mezinárodní právnické společnosti CMS.



Studentské bydlení, ilustrační foto. Autor: CTPKombinace cenové nedostupnosti, nabídky velmi levného, ale nekvalitního soukromého ubytování či zanedbaných kolejí a limitovaných rozpočtů univerzit přispěla k omezení nabídky studentského ubytování v celém regionu střední a východní Evropy. Díky významné demografické změně způsobené vysokým počtem mezinárodních studentů přitom dochází k posunu v očekávání studentů.

„Činnost a výdaje studentů nejsou přímo propojeny s ekonomickým cyklem. To znamená, že poptávka koncového zákazníka zde není přímo propojena s poptávkou v odvětvích vázanějších na rychlejší růst HDP, jako jsou například kancelářský a průmyslový sektor. Investoři by vzhledem k očekávanému poklesu HDP v eurozóně i mimo ni měli tyto souvislosti vzít v úvahu již nyní,“ uvedl specialista výzkumu Colliers International pro region střední a východní Evropy Mark Robinson.

Zájem investorů o studentské bydlení roste

Více než 32 % dotázaných investorů je v oblasti studentského ubytování v regionu střední a východní Evropy aktivní anebo o ni naznačilo zájem. Polsko bylo hodnoceno jako nejpopulárnější trh jak pro ty se stávajícími investičními aktivitami, tak pro ty, kteří uvažují o investicích do budoucna (50 % respondentů), následované Českou republikou (28 %) a Maďarskem (14 %).

Studentské bydlení, vizualizace. Autor: CTPJak výzkumná zpráva ukazuje, nabídka značně zaostává za očekávanou poptávkou, což znamená, že většina měst ve střední a východní Evropě do roku 2028 značně pocítí nedostatek studentského ubytování. Využití modelu poptávky a nabídky, který srovnává odhadovaný počet zahraničních studentů ve městě s počtem nabízených lůžek, ukazuje, že Varšava bude mít v roce 2028 největší deficit lůžek (-8 399 chybějících lůžek). Po ní by následovaly Budapešť (-3679), Krakov (-1227), Praha (-1795) a Bratislava (-298).

„Nedostatek míst na univerzitních kolejích vedl dříve mnohé studenty k bydlení ve sdílených bytech. Nedávné změny na trhu hypoték se však projevují v růstu cen nájemního bydlení, a tak je pravděpodobné, že studenti budou hledat jiné alternativy. Plně vybavené studentské ubytovny s různými službami přímo v budově se tak pro ně mohou stát logickou volbou. I z toho důvodu vidíme v investicích do tohoto typu nemovitostí dobrou alternativu ke klasickým nemovitostním investicím,“ řekl Ondřej Vlk, ředitel výzkumu české pobočky Colliers International.

V Praze roste podíl zahraničních studentů

V této situaci bude hrát velkou roli růst počtu mezinárodních studentů stěhujících se do regionu střední a východní Evropy za studiem. Počet zahraničních studentů se rychle navyšuje a společně s tím rostou i jejich nároky na ubytování. Čtyři ze šesti zemí regionu střední a východní Evropy měly v roce 2016 vyšší podíl zahraničních studentů, než je evropský průměr čítající 3,6 %. V České republice dosáhl celých 9,8 %. Podle nejnovějších údajů českého ministerstva školství se toto číslo ke konci minulého roku vyšplhalo až na 19,4 %.

Praha je v rámci regionu z perspektivy studentského ubytování jednoznačně jednou z cílových destinací jak pro developery, tak investory. Do oblasti se v posledním roce či dvou přesunulo několik institucionálních investičních skupin. Například Union Investment nedávno koupila projekt studentského bydlení Fizz ve Vídni a do sektoru v roce 2016 vstoupila společnost Brookfield.

Co se týče větších projektů v České republice, i zde již určitá aktivita probíhá: například joint venture Karlin Group a International Campus, v rámci něhož v současné době vzniká výstavba s kapacitou 2500 lůžek na Praze 7.

„Studentské bydlení představuje v západní Evropě atraktivní oblast investic. Díky aktuálním tržním podmínkám, poptávce po společném bydlení v hlavních městech regionu a rostoucímu počtu cizinců se zájmem o studium na zdejších univerzitách vidíme v poslední době u investorů snahu tento model v našem regionu kopírovat,“ uzavřel Lukáš Hejduk, partner a ředitel oddělení nemovitostí společnosti CMS pro Českou republiku.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Jan Novotný, foto: CTP.

Doporučujeme