Německo připravuje „semafor škodlivosti“ potravin

15. 10. 2019 | Zdroj: Zastupitelský úřad České republiky

Zelená, žlutá nebo červená: němečtí spotřebitelé by měli brzy snáze rozeznat, jak zdravé jsou jejich potraviny. Pomoci by jim přitom měla barevná škála (Nutri-Score) na obalech potravin. Spolková ministryně zemědělství a výživy Julia Klöckner se chce inspirovat francouzským modelem.

Po dlouhém sporu ohledně označování množství cukru, tuku a soli na obalech potravin se tak spolková ministryně zemědělství a výživy Julia Klöckner rozhodla pro systém pocházející z Francie. Byl to jednoznačný vítěz v průzkumu mezi spotřebiteli, kde se ukázalo, že pro zavedení „semaforu škodlivosti“ v SRN se vyjádřilo 57 % dotázaných.

Podle Spolkového ministerstva zemědělství a výživy trpí v Německu nadváhou 47 % žen, 62 % mužů a 15 % dětí. Příliš mnoho cukru, tuku a soli zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky, kterou onemocní v SRN 10 % obyvatel ročně. Svazy spotřebitelů a lékaři již dlouho požadují silnější osvětu. Asociace pediatrů proto zavedení loga Nutri-Score uvítala. Svazy zároveň požadují zákaz reklamy na některé potraviny určené speciálně pro děti (cukrovinky, sladkosti a fast food) a zákaz prodeje sladkých nápojů ve školách.

Logo Nutri-Score zahrnuje obsah cukru, tuků a soli, stejně jako doporučené složky (vláknina nebo bílkovina) v celkovém obsahu produktu. Na pětibodové stupnici od „A“ po „E“ a barevném rozlišení (od tmavě zeleného „A“, přes vyváženější žluté „C“, až po červené „E“, které je nejhorší) je odpovídající písmeno zvýrazněno. Účelem nového loga je doplnit povinnou nutriční tabulku platnou pro celou Evropskou unii, která je obvykle vytištěna na zadní straně balení. První produkty jsou již k dispozici v německých supermarketech.

Používání loga Nutri-Score by mělo být podle nového právního rámce dobrovolné, avšak s jednou podmínkou – takzvaný semafor škodlivosti má být uveden na přední straně balení. Pro mnoho spotřebitelů je transparentnost a bezpečnost potravin při nákupu rozhodující. Nové označení by proto mělo na první pohled poskytnout základní informaci o škodlivosti či obsahu zdraví prospěšných látek.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Berlíně (Německo). Autorka: Tereza Petroňová, ekonomická specialistka.

Tisknout Vaše hodnocení:

Štítky článků

Související články

Diskuse k článku

+ Nový příspěvek