Neplatiči DPH či podvodníci? Jejich počet strmě roste

Ke konci září v České republice podnikalo 15 542 fyzických osob a firem, které DPH neplatí řádně nebo ji nehradí vůbec. Kromě 8 317 nespolehlivých plátců jde o 7 225 nespolehlivých osob. Zatímco nespolehliví plátci DPH od konce loňského roku ubývají, nespolehlivých osob rychle přibývá.

Finanční správa vede registr takzvaných nespolehlivých osob od 1. července loňského roku. Zákon dává úředníkům berňáku možnost zařadit na seznam podnikatele (firmu i fyzickou osobu), kteří porušováním svých povinností ohrožují „řádnou správu a výběr daně z přidané hodnoty“.

Správce daně i daňoví poradci přitom upozorňují, že za drobná pochybení se do registru dostávají podnikatel nebo firma jen výjimečně.

„Podle našich zkušeností jsou důvody k zápisu do registru vážné. Jedná se o dluhy na DPH, které přesahují 500 tisíc korun po dobu tří měsíců, prokázaná nebo důvodná podezření z páchání daňových podvodů či vystavení fiktivního daňového dokladu na plnění, které se nikdy nestalo,“ vysvětluje daňový poradce a jednatel společnosti KODAP Vlastimil Sojka.

Počet nespolehlivých osob v registru Finanční správy rychle stoupá. Loni v srpnu jich přibylo 96, letos ve stejném období desetkrát tolik. Koncem září bylo v Česku už 15 542 subjektů, které nespolehlivě odvádějí DPH.



Co se změnilo?

Je tedy důvod k tomu, aby Česko bilo na poplach?

Strmý nárůst v posledních měsících je podle odborníků možné přičítat i tomu, že si finanční úřady na tento institut, který byl loni novinkou, zvykly a naučily se jej efektivně využívat. Řízení o prohlášení nespolehlivé osoby navíc mohou trvat několik měsíců, zejména když se postižená firma nebo jednotlivec odvolají. I proto mohou být letošní čísla tak výrazně odlišná od loňských.

Neplatič také může dlužit DPH jen jako identifikovaná osoba, tj. je plátcem DPH jen pro takzvané přeshraniční plnění, ale v ČR zůstává neplátcem. Na černé listině bylo v září 2018 přes 7000 fyzických či právnických osob, z toho 1133 subjektů skončilo v likvidaci.

Řada podnikatelů přitom o existenci registru ani netuší. Vystavují se tím riziku, že budou-li s nespolehlivou osobou obchodovat, bude berňák zkoumat, zda nebyl obchod fiktivní, jestli ve hře nebyly nelegální peníze atd.

Konec obcházení pravidel

Registr nespolehlivých osob přímo souvisí s institutem nespolehlivého plátce, který funguje od roku 2013. U tohoto původního seznamu ale podvodníci objevili způsob, jak se z něj dostat.

„Nespolehliví plátci DPH zrušili registraci k DPH a následně s nějakým časovým odstupem požádali opět o registraci k DPH, a punc nespolehlivosti byl odstraněn,“ doplňuje Vlastimil Sojka ze společnosti KODAP. I proto vznikl nový přehled nespolehlivých osob, který zachovává historii původně problematického plátce.

Jakub Procházka

 

Doporučujeme