Nezaměstnanost je nejnižší od roku 1997. Bude dále klesat?

Počet lidí bez práce klesl v dubnu 2019 na 2,7 procenta, což je nejnižší číslo od června 1997. Úřad práce (ÚP ČR) evidoval ke konci dubna necelých 210 tisíc uchazečů o zaměstnání. To je o 17 tisíc méně než v březnu.

Navíc se opět zvýšil počet volných pracovních míst, a to až na 340 tisíc. Téměř sto tisíc z nich mohou obsadit cizinci. To, že má Česko vůbec nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, platí už několik let. Poslední čísla tento trend jen potvrdila.

Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance převážně v technických a dělnických oborech. Současný stav nicméně komplikuje situaci na pracovním trhu.

Nezaměstnanost v Česku zlomila další rekord. Bez práce bylo v dubnu 2019 nejméně lidí za posledních 22 let. Podle odborníků by mělo nezaměstnaných ještě ubývat.



Za pokles může jaro

Velký vliv na úbytek lidí bez práce mají sezonní faktory. Zima skončila a zájem o pracovní sílu se v některých oborech rapidně zvýšil.

„V plném proudu jsou sezonní práce, především ve stavebnictví, gastronomii, cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství a v těžbě. V dubnu už také naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhá jarní úklid veřejných prostranství. V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat,“ potvrzuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

„Firmám chybí kvalifikovaní řemeslníci, poptávají dělnické profese, ale také odborníky v informačních technologiích. V některých regionech a odvětvích je nedostatek nabídky pracovní síly už také z řad uchazečů o zaměstnání,“ doplňuje Sadílková.

Úřad práce se proto snaží o přímý kontakt se zaměstnavateli, aby jim mohl dodat co nejvíce práceschopných lidí.

Ekonomové se neshodnou

„Analytici v průměru čekali dubnový pokles na 2,8 procenta. Hlavním důvodem snížení nezaměstnanosti je nástup sezónních prací, ale v pozadí je stále slušně rostoucí ekonomika. Míra nezaměstnanosti má teoreticky šanci klesat dál, nicméně to by musel růst ekonomiky opět zrychlit,“ shrnuje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Michal Brožka.

„Koruna na údaje z českého trhu práce většinou nereaguje, tentokrát nicméně dnes po zveřejnění dat mírně posílila,“ doplňuje Brožka.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je český trh práce z pohledu zaměstnavatelů „výjimečně napjatý“. Pro firmy nejsou dubnová čísla dobrou zprávou.

„Zároveň je třeba mít na paměti, že míra nezaměstnanosti vykazuje kvůli strnulosti trhu práce příznivé výsledky i v době, kdy už mnohé jiné makroekonomické ukazatele zřetelně zachycují nadcházející útlum. O krizi ale zatím v případě české ekonomiky hovořit nelze,“ komentuje Kovanda.

Analytik zároveň připomíná, že Česká republika nadále vykazuje nejnižší míru nezaměstnanosti nejen v EU, ale v celé OECD. Z členských států mají srovnatelně nízkou míru nezaměstnanosti pouze Japonsko a Island.

Někteří ekonomové už nicméně další úbytek lidí bez práce neočekávají. „Předchozí roky byly ve znamení trvalého poklesu nezaměstnanosti a rychlé tvorby nových pracovních míst. V letošním roce již žádný výraznější pokles očekávat nelze a v souhrnu za celý letošní rok se podíl nezaměstnaných osob bude nacházet zhruba na úrovni 3 procent. Během roku se postupně zastaví i tvorba nových pracovních míst,“ říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Ani poptávka firem po pracovní síle neporoste donekonečna.Začaly váznout přirozené odchody ze stavu nezaměstnaných do pracovního procesu. Těch bylo ve srovnání s dubnem 2018 o osm tisíc méně, což naznačuje omezenější poptávku podniků po nové pracovní síle,“ domnívá se Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

jap

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme