Nezaměstnanost klesla na absolutní dno

I když se zdálo, že míra nezaměstnanosti v České republice už prakticky nemá kam klesat, v říjnu našla nové dno. Klesla na pouhých 2,6 procenta. Počet lidí bez práce se snížil pod hranici 200 tisíc osob.



V nabídce je prostřednictvím úřadů práce téměř 340 tisíc volných pracovních míst. V mezinárodním srovnání má v současnosti ČR podle posledních dostupných dat EUROSTATU nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.

„Faktem je, že nezaměstnanost už v podstatě nemá kam dál klesat. Poprvé od devadesátých let byl ke konci října v Česku jen jediný okres s mírou nezaměstnanosti převyšující pětiprocentní úroveň, a to Karviná, kde vykázala hodnotu 6,4 procenta,“ všímá si Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Czech Fund. „Nadále pokračovaly sezonní práce a zároveň ještě doznívala turistická sezóna. Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem tradičně o dělníky na stavbu budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče, řidiče kamionů, skladníky, svářeče nebo pomocné kuchaře. Tradičně velká poptávka je také po technických profesích napříč všemi obory,“ podotýká.

Říjen je obvykle nejlepší

Podle ekonoma Pavla Sobíška ze skupiny UniCredit došlo k říjnovému snížení počtu nezaměstnaných výhradně vlivem sezónního vývoje. „Z měsíců druhé poloviny roku zaznamenává říjen vždy nejlepší vývoj nezaměstnanosti. Na jednu stranu vrcholí sezónní práce, na druhou stranu se málo hlásí na úřady práce čerství absolventi škol. Letos se k uvedeným faktorům přidala ještě malá aktivita podnikové sféry na trhu práce,“ míní Sobíšek.

Zima přehřátý trh práce ochladí

Podle Štěpána Křečka, hlavního ekonoma společnosti BHS, má nízká nezaměstnanost i přes tlak na trhu práce své výhody. „Je výhodná pro příjmovou stranu veřejných rozpočtů, kterým díky tomu narůstá výběr daní a odvodů. Díky nízké nezaměstnanosti též klesají výdaje na některé typy sociálních dávek. Rovněž vyhovuje zaměstnancům, kteří snadněji nachází odpovídající uplatnění,“ uvádí Křeček.

Lukáš Kovanda podotýká, že zvláště v oblasti automobilového průmyslu jsou už nicméně patrné znaky určitého ochlazování přehřátého trhu práce.  „V listopadu by míra nezaměstnanosti měla ještě klesnout na úroveň 2,5 procenta. Na přelomu roku dojde jako obvykle k růstu nezaměstnanosti kvůli nástupu zimy a ukončování sezonních prací. Půjde však pouze o sezonní pohyby, které nemá smysl přeceňovat,“ dodává.

(red)

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme