Nizozemsko odmítlo migrační dohodu

Většina evropských států se brání.

Nizozemsko, spolu s většinou států EU, odmítlo podepsat dohodu o přijetí stanoveného množství z lodí středozemního moře zachráněných uprchlíků.

Návrh byl předložen ze strany Německa, Francie, Itálie a Malty na úterním setkání minstrů pro migraci v Lucemburku. K návrhu se kromě těchto 4 zemí připojilo pouze Lucembursko, Irsko a Portugalsko. Jak německý ministr vnitra Horst Seehofer, tak evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos věřili ve většinovou podporu návrhu zemí EU. Evropský komisař se ve věci přijímání uprchlíků vyjádřil, že takto nemůže Evropa pokračovat a že očekával více solidarity ze strany členských států, protože problém migrace je stále znepokojivý.

Jen v září tohoto roku dorazilo do Řecka 11 500 uprchlíků – jedná se o nejvyšší počet od března 2016, kdy EU podepsala dohodu s Tureckem.

Podle nizozemské tajemnice pro spravedlnost a státní bezpečnost Ankie Broekers-Knol návrh nabízí příliš nízkou perspektivu“ a podotýká, že 80 % migrantů není oprávněno žádat o azyl z důvodu války, násilí či pronásledování, ale utíká z ekonomických důvodů. Z tohoto důvodu nevidí smysl v přijímání těchto osob do prostoru Schengenu, který zaručuje volný pohyb osob v rámci celého jeho prostoru. Dalším bodem dohody, který tajemnice vytýká, je jeho zaměření pouze na migrační cestu Středozemního moře. Mnohem větší počet migrantů přichází z východní strany, tedy z Kypru a Bulharska. Její ¨názor potvrzuje dokument, který zveřejnila v uplynulých dnech řecká strana.

Podle Haagu (v Den Haag je sídlo obou komor parlamentu) musí Evropa dbát většího důrazu na regulaci návratové politiky a efektivní proceduře na hranicích, která by oddělovala válečné uprchlíky od ostatních migrantů.

ZDROJ: Financieele Dagblad, strana 6
Sestavil kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Benelux

• Teritorium: Evropa | Nizozemsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme