Nizozemsko: Stávkující farmáři

Protesty ochromili dopravu po celém Nizozemsku

Masivní protesty nizozemských farmářů neberou konce. Důvod? Navrhovaná opatření vlády, respektive pro snížení emisí oxidů dusíku a amoniaku. Jádro problému je studie a z ní plynoucí opatření, která navrhl Institut veřejného zdraví a životního prostředí. Dle této studie je farmaření jako takové zodpovědné za vznik 41 – 46 % emisí.
Farmáři poprvé stávkovali 1. října, a to přímo v sídle všech administrativních a vládních institucí. 1200 kilometrů dálnic po celém Nizozemsku, vedoucí do města Den Haag, byly zablokovány traktorovým průvodem, který se ve všech jízdních pruzích pohyboval zhruba 40kilometrovou rychlostí. Později odpoledne a brzy večer byla ochromena doprava i v celém téměř půlmilionovém městě – nejezdily tramvaje ani autobusy, centrum bylo k večeru úplně uzavřeno a byli k vidění jen farmáři=protestující a policisté na kolech či koních.
Následoval koordinovaný protest, kdy farmáři obsadili úřady a budovy provinční samosprávy v 8 provinciích. V provincii Groeningen farmáři traktorem prorazili vstupní dveře radnice. K organizování protestů a demonstrací se chystají i další provincie.
Druhá, ještě masivnější demonstrace se konala 16. října. Traktory zablokovaly všechny příjezdové cesty do Haagu na celé odpoledne a centrum města bylo preventivně kompletně uzavřeno. Veřejná doprava byla značně omezena a situace se nezlepšila ani ve večerních hodinách. Dopravní zácpa na dálnici A12, hlavní příjezdové cestě do Haagu, byla dlouhá téměř 100 kilometrů. Demonstrace pořádá spolu se všemi svými pobočkami organizace LTO Nederland, která sdružuje na 35 000 farmářů.
Pemiér Mark Rutte demostramntům ve svém oficiálním prohlášení přiznal plné právo na veřejné vyjádření názoru, nicméně důrazně vyzval k omezení použití násilí a uzavřel prostory kolem sídla vlády, Binnenhof.

Zdroj:  všechna periodika
Sestavil kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Benelux

 

• Teritorium: Evropa | Nizozemsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme