Nová dotace na cukrovou řepu má zlepšit životní prostředí a péči o krajinu

Ministerstvo zemědělství začne od roku 2020 podporovat pěstitele, kteří budou likvidovat plevelnou řepu mechanicky. Pokud na poli nepoužijí chemický přípravek na ošetřování rostlin, mohou dostat téměř čtyři tisíce korun na hektar.



Pěstitelé, kteří budou na polích likvidovat plevelnou řepu mechanicky a nikoliv chemicky, dostanou od Ministerstva zemědělství (MZe) až 3 788 korun na hektar. Dotační program bude spuštěný od 1. ledna 2020 a je na něj připraveno 200 milionů korun ročně.

„Plevelná řepa představuje pro pěstitele velký problém, zbavit se jí je totiž značně obtížné a nákladné. Ekonomickou situaci zemědělců navíc ještě zhoršuje to, že kvůli ukončení cukerných kvót jsou už dva roky ceny cukru, a tím i cukrové řepy, velmi nízké. Právě proto jim chce stát pomoci a přispívat jim na mechanickou likvidaci plevelné řepy, což je šetrnější k životnímu prostředí,“ řekl ministr Miroslav Toman.

Místo chemické likvidace plevele tak pěstitelé použijí například plečkování nebo okopávání. Tyto postupy zároveň zabraňují erozi, zlepšují zasakování vody a její udržení v půdě.

Dotační titul připravilo MZe ve spolupráci s pěstiteli. Podporu začne MZe vyplácet prostřednictvím své platební agentury Státního zemědělského intervenčního fondu v příštím roce (2020). Žadatel o dotaci musí prokázat zamoření pole plevelnou řepou a její mechanické odstranění na základě podmínek vydaných MZe. Podporu v rekordním čase schválila v září Evropská komise.

Doporučujeme