Nvidia a Volvo podepsaly spolupráci na vývoji nových systémů pro nákladní automobily

Švédská automobilka AB Volvo spojuje své síly s firmou Nvidia Corporation, aby vyvinula umělou inteligenci pro použití v nákladních autech s vlastním pohonem. Dohoda, kterou v úterý oznámila společnost Nvidia a Volvo, druhá největší kamionová společnost na světě, je několikaletým partnerstvím. Práce začnou okamžitě v kalifornské Santa Claře a ve švédském Göteborgu. Finanční podmínky nebyly zveřejněny.


  • Země: SE – Švédsko
  • Datum zveřejnění: 30.07.2019

Společnost Volvo, která v loňském roce vyvinula svůj první samořídicí nákladní vůz, uvedla, že by partnerství vytvořilo flexibilní, samohybný systém, který by měl být poprvé použit v pilotních systémech před komerčním nasazením. „Výsledný systém je navržen tak, aby bezpečně zvládl plně autonomní jízdu po veřejných komunikacích a dálnicích,“ uvedlo Volvo v prohlášení.

Nvidia, známá svými výkonnými herními grafickými čipy, se rozšiřuje do automobilové sféry, kde mohou být automaticky navigovány kamiony s pravidelnými trasami. Čipy společnosti Nvidia zvané Drive Constellation často pohánějí motorové komponenty používané pro zdokonalení algoritmů auto-softwaru pro řízení vozidel uvnitř datových center, a společnost také pracuje na zabudování svých čipů Drive do automobilů.

Automobilové čipy představovaly ve svém posledním fiskálním roce 641 milionů dolarů tržeb od Nvidia. Tesla byla dříve významným zákazníkem automobilových čipů společnosti Nvidia, ale loni generální ředitel Eilon Musk oznámil, že průkopník elektrických automobilů vyvíjí svůj vlastní čip.

Spolupráce AB Volvo a Nvidia bude postavena na kompletním softwarovém balíku Nvidia pro zpracování senzorů, vnímání, lokalizaci map a plánování cest.

Nové technologie, které vyvíjí automobilka Volvo, mohou být i příležitostmi pro exportéry z České Republiky. Kancelář CzechTrade Stockholm má s automobilkou dobré kontakty, a je připravena českým firmám pomoci.

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
S využitím zdroje: The Local Sweden.

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme