Obchodní příležitost v Maďarsku pro české firmy, které vyrábí autobusy

Maďarský autobusový park stárne a bude muset dojít k jeho obnově. Dle odhadů maďarského ministra inovací a technologií Dr. László Palkovicse by mělo být nahrazeno 6000 autobusů. Lze očekávat, že se do modernizace zapojí domácí autobusový průmysl, nicméně dle odhadů budou domácí firmy schopné vyrobit do konce roku 2022 pouze cca 3000 autobusů.



Pokud bude poptávka opravdu větší, než jsou domácí výrobní kapacity, bude to znamenat i příležitosti pro české firmy (na maďarský trh již nyní vyváží autobusy česká firma Iveco Czech Republic, a. s., Škoda Electric a.s. pak ve spolupráci s firmou Solaris Bus & Coach S.A. dodává do Maďarska trolejbusy).

Dle ministra Palkovicse by v oblasti veřejné dopravy měly hrát důležitou roli autobusy využívající ekologické technologie, zároveň s tím lze očekávat i možný zájem o speciální školní autobusy. V roce 2018 se v Maďarsku vyrobilo přibližně 350 autobusů.

V současné době tvoří autobusový park zhruba 17 000 autobusů. Co se týče roku 2019, dle Maďarského národního výboru pro nákup autobusů (Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottságot NABB) by mělo být zahájeno výběrové řízení pro 700-800 autobusů, přičemž dle předsedy Asociace výrobců maďarských autobusů – Sándora Vincze-Papa, lze očekávat, že v maďarských továrnách může být tento rok vyrobeno cca 450–500 autobusů. Tendry budou k dispozici na webové stránce tendrů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Budapešti (Maďarsko). Autorka textu: Tanja Szelezsán, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Maďarsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme