Oceněny nejlepší ženy českého byznysu

V posledních letech táhnou český byznys. Mezi začínajícími podnikateli a živnostníky v Česku stále převažují ženy. Nejúspěšnější české podnikatelky se už podvanácté dočkaly cen v rámci Ocenění českých podnikatelek.

Porota vybrala vítězky z celkem 81 finalistek. Drtivá většina z nich působí v oblasti služeb a obchodu.

Vítězky Ocenění českých podnikatelek 2019

Stejně jako v předešlých letech, i letos si úspěšné české podnikatelky odnesly ceny v kategoriích podle velikosti firmy i čtyři speciální ocenění pod patronací generálního a hlavních partnerů projektu. Patronkou 12. ročníku Ocenění Českých Podnikatelek (OČP) je Jaroslava Valová, zakladatelka společnosti Siko Koupelny&Kuchyně, která v roce 2015 zvítězila v kategorii Velká společnost.

Podstatou projektu OČP není podle pořadatelů jen vyhlašování výsledků a předávání cen. Cílem je především objevovat a zviditelňovat úspěchy českých zástupkyň něžného pohlaví, které se rozhodly aktivně převzít odpovědnost za svou budoucnost a pustit se do samostatné činnosti.

„Z dvanáctileté historie Ocenění Českých Podnikatelek vím, že zapojit se do něj je pro podnikatelky významným krokem, který často znamená vystoupit z každodenní rutiny a zajetých kolejí podnikatelského, ale i osobního života. Účast v něm jim přináší příležitost si skutečně uvědomit, jak úspěšné jsou. Naše finalistky ostatně ročně dosahují celkového obratu vyššího než tři miliardy korun,“ říká zakladatelka projektu Helena Kohoutová.

Doménou žen obchod a služby

„Stále platí, že doménou českých podnikatelek jsou především obchod a služby, kde působí dvě třetiny finalistek. Výrobě se věnuje 16 procent žen, 10 procent podniká ve stavebnictví, šest v dopravě či logistice a pět procent ve vzdělávání,“ doplňuje Kohoutová.

Záštitu nad letošním ročníkem převzalo stejně jako v předchozích letech Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. „Nejen proto, že jsem bytostně přesvědčen o tom, že ženy budou v příštích dekádách v řízení byznysu postupně sehrávat stále důležitější roli, je logické, strategické a jednoduše správné Ocenění Českých Podnikatelek podporovat. Ženy si zaslouží, aby se vědělo o tom, co umí a že jejich trpělivost vede i ke skvělým podnikatelským výsledkům. I když to může být pomalejší a méně přímá cesta. Je přitom na celém resortu průmyslu a obchodu, abychom ženám v podnikání nejen fandili, ale také jim usnadnili život,“ říká vicepremiér Karel Havlíček.

Odborný garant soutěže, kterým je společnost CRIF – Czech Credit Bureau vybral celkem 24 281 kandidátek na zisk ocenění. Z nich bylo na základě ratingu nominováno 623 semifinalistek s nejlepšími ekonomickými výsledky. Do finále se pak dostalo 81 podnikatelek.

„Z našich aktuálních statistik vyplývá, že ženy podnikatelky preferují samostatné vlastnictví více než muži. Konkrétně mezi společnostmi ve vlastnictví žen najdeme 87 % s jedním vlastníkem, přičemž u mužů pouze 69 %. Ukazuje to na fakt, že ženy podnikatelky vynikají samostatností a schopnostmi se o podnikání postarat komplexně,“ myslí si místopředseda představenstva společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Pavel Finger.

Vítězky Ocenění českých podnikatelek 2019

Zelený semafor

„Zjistili jsme rovněž, že ženy jako vlastnice obchodních společností hospodaří odpovědněji, když téměř 70 % z nich má přiřazen zelený Semafor Cribis ukazující nejvyšší hodnocení a pouze 9 % nejhorší červený semafor. V rámci společností ve vlastnictví mužů mělo zelený Semafor Cribis jen 65 % a červený naopak 11 %. Ukázalo se také, že se ženy nebojí podnikání ani ve vyšším věku. Polovinu společností ve výlučném vlastnictví žen tvoří ty, které vlastní ženy ve věku nad padesát let,“ dodává Finger.

Generálním partnerem 12. ročníku Ocenění Českých Podnikatelek je ČSOB. Hlavními partnery se staly společnosti Microsoft, DAQUAS, Česká Pojišťovna a Vodafone.

„Letošní rok se pojí s významným výročím – obnovou soukromého podnikání. Po změně režimu došlo k renesanci českého podnikání. Navíc v posledních letech, a potvrzují to různé statistiky, dochází k velké expanzi českých firem do zahraničí. Proto jsem velmi rád, že dlouhodobě podporujeme rozvoj podnikání díky partnerství v projektu OČP. Jsem přesvědčen, že právě mezi ženami se objevují další významné podnikatelské ikony, pomáháme tím v budování hrdého Česka,“ prohlašuje Petr Manda, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Vítězky 12. ročníku projektu:

MALÁ FIRMA

  1. RUTEX CZ, s.r.o. Kamila Brzezinová
  2. Grant Consulting, a.s. Kateřina Procházková
  3. ZDRAVÍČKO – zdravá výživa s.r.o. Hana Lacinová

STŘEDNÍ FIRMA

  1. Cosmetics ATOK International, s.r.o. Anastázie Skopalová
  2. STOPRO BEK, s.r.o. Jarmila Fabišková
  3. Photodienst Brno, s.r.o. Kateřina van Kranenburg

VELKÁ FIRMA

  1. CAROLLINUM, s.r.o. Tamara Kotvalová
  2. Conneco chemicals, s.r.o Šárka Hronková
  3. Apro Delta, s.r.o. Alena Procházková

CENA ČSOB VÝJIMEČNÁ PODNIKATELKA

  • TRUSTAV s.r.o. Ing. Jana Nováková

CENA ZA INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ ČESKÉ POJIŠŤOVNY

  • Pracoviště ošetřovatelské péče s.r.o. Hana Pekárková

CENA ZA DIGITÁLNÍ TRANSFORMACI MICROSOFT & DAQUAS

  • REXY s.r.o. Vlasta Šilarová

CENA ZA VÝJIMEČNÝ RŮST FIRMY

  • My interior service s.r.o. Lada Krsičková

Medailonky vítězek

Předchozí ročníky soutěže

Redakčně upravená tisková zpráva Helas.

Doporučujeme