Od pondělka 20. května mohou obce žádat o dotace z nového programu Výstavba

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) začíná přijímat žádosti v rámci nového dotačně-úvěrového programu VÝSTAVBA. Informace o způsobu podání žádosti včetně povinných náležitostí a podmínky výzvy naleznete na webových stránkách SFRB. Program přispěje ke zvyšování dostupnosti bydlení.

„Státní fond rozvoje bydlení od dnešního dne přijímá žádosti a vzhledem k tomu, že se nejedná o časově omezenou výzvu na podání o žádosti, obce budou mít čas si všechny náležitosti důkladně prostudovat. Tímto programem reagujeme na kritickou situaci v některých regionech a na nutnost přijít s rychlým, přímočarým řešením, na zlepšení dostupnosti bydlení. Jak bylo již mnohokrát zmiňováno, smyslem financování přes Státní fond rozvoje bydlení je možnost kombinace dotace a výhodného úvěru a nemusí se jednat ani o výstavbu na zelené louce, ale možná je i rekonstrukce stávajících objektů. Sociální byty budou určeny skutečně pro ty potřebné a možnost využití dostupného bydlení bude dle obce. Právě obce vědí nejlépe, kdo u nich žije a kdo tuto pomoc nejvíce potřebuje. Může se tedy jednat například o seniory či o matky samoživitelky,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Nový program Výstavba mohou využívat obce na investiční akce v oblasti výstavby obecních bytů, a to jak sociálních nájemních bytů určených pro domácnosti, u kterých došlo k tzv. tržnímu selhání v oblasti bydlení, tak nájemních bytů určených pro středně příjmové domácnosti a pro domácnosti veřejně prospěšných profesí (lékaři, učitelé, policisté, apod.) podle potřeb obce tak, aby docházelo k sociálnímu mixu v dané lokalitě a byla udržena, případně se dále rozvíjela, kvalita veřejných služeb. Pro letošní rok má Státní fond rozvoje bydlení připravenu celkem jednu miliardu korun (z toho na sociální byty 650 mil. Kč a na úvěry 350 mil. Kč).

Informace o způsobu podání žádosti včetně povinných náležitostí a podmínky výzvy naleznete na webu SFRB.

Doporučujeme