Odolnost měst: na změny nejlépe reagují západní metropole

New York, Londýn, Los Angeles a Tokio jsou dle Indexu odolnosti poradenské společnosti Savills nejodolnější vůči významným proměnám globálního prostředí. A v popředí budou i za deset let.



Na páté místo by ale měla v roce 2028 ze současné jedenácté příčky poskočit Šanghaj, a stát se tak „odolnějším“ městem než Chicago. Do první desítky proniknou i další čínské metropole. Prahu Savills do měření kvůli nízkému počtu obyvatel nezahrnula.

Index hodnotí, která města budou schopna odolávat či se adaptovat v rámci působení technologických a demografických proměn. Savills věští velké posuny čínským, indickým a saúdskoarabským městům. Zabodovat by ale měla například Jakarta, která se má přehoupnout z 51. místa na dvacáté.

Pokroková města jsou připravena využít významných proměn trhu ve svůj prospěch. Podle Savills jsou častokrát schopna rychleji a pružněji reagovat na změny v technologiích i ve společnosti, a proto se investorům do nemovitostí z dlouhodobého hlediska vyplatí věnovat jim pozornost.

„Pokroková města budou pravděpodobně vykazovat značný nárůst svého HDP i růst příjmu domácností, zatímco míra jejich závislosti – podíl lidí v neproduktivním věku k počtu osob ve věku produktivním – v porovnání s ostatními metropolemi do roku 2028 buď klesne, nebo se mírně zvýší. Tento fakt poukazuje v porovnání s jinými, byť lépe známými lokalitami, na jejich mladistvost, prosperitu a přizpůsobivost vůči změnám rychlého tempa fungování světa,” říká Ben Maudling, výkonný ředitel Savills pro Českou a Slovenskou republiku.

Praha není z hlediska počtu obyvatel dost velká na to, aby mohla být podle žebříčku považována za tzv. Challenger City, tedy město pokrokové, které se zařadí do první padesátky.

„Praha má ale příležitost zaujmout pozici malého atraktivního „tech“ města. Má mnoho příhodných atributů, včetně velmi vzdělané, vícejazyčné populace, díky čemuž zde mají firmy možnost najít spoustu talentů, dále těží z centrálního geografického umístění, atraktivní architektury, příjemného prostředí pro život a hustého systému veřejné dopravy,“ míní Ben Maudling. Výhodou je podle něho také dostupná výše životních nákladů a dobrá úroveň bezpečnosti.

Index odolnosti měst (Resilient Cities Index) společnosti Savills je sestaven na základě bohatství měst (HDP), osobního bohatství (domácnosti s příjmem větším než 70 tisíc amerických dolarů) a demografie (poměr závislosti obyvatelstva).

(Kliknutím tabulku zvětšíte)

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Hana Boříková

Doporučujeme