Online katalog Ústřední statistické knihovny ČSÚ

Od začátku prosince 2004 je na internetových stránkách Českého statistického úřadu ČSÚ zpřístupněna Ústřední statistická knihovna online katalog. V době svého zpuštění obsahoval cca 12 300 titulů knih, 545 titulů časopisů a 870 článků. Katalog je však průběžně aktualizován a doplňován.



Od začátku prosince 2004 je na internetových stránkách Českého statistického úřadu ČSÚ zpřístupněna Ústřední statistická knihovna on-line katalog. V době svého zpuštění obsahoval cca 12 300 titulů knih, 545 titulů časopisů a 870 článků. Katalog je však průběžně aktualizován.

Jakým způsobem lze zpřístupněnou službu využívat

Do připravených polí formuláře zadáte termín, který potřebujete vyhledat a stiskněte tlačítko HLEDEJ. Pokud ke hledanému materiálu znáte víte údajů, tak pochopitelně můžete vyplnnit více řádek. Výsledek tak může být přesnější a tím i rychlejší, neboť se pak nebudete musel přebírat množstvím výstupních dat ručně. Vyhledané výsledky přitom budou splňovat všechna kritéria zároveň.

Velmi velkou výhodou online tohoto knihovního vyhledávače je, že můžete použít tzv. pravostranného krácení slov. – Nelze však slova nebo jejich konce nahrazovat znakem pro hvězdičku (*) nebo otazník (?).

Kliknutím na nadpis pole si zobrazíte slovník termínů použitých v tomto poli. Můžete též použít formulář pro Kombinovaný dotaz. V takovém případě do každé řádky můžete zadat jednu podmínku, tj. část dotazu typu Údaj-Vztah-Hodnota. Jednotlivé řádky dotazu lze kombinovat pomocí operátorů Zároveň / Nebo. Při vyhodnocování složitého dotazu má prioritu operátor Zároveň. Můžete též vyhledávat pomocí jednoduššího ON-LINE formuláře.

Samozřejmostí vyhledávače je možnost ručního vyhledávání, ať již podle slovního pole(Autor – část A) nebo pole pro téma(PH+kl.slova) – Tj. „absolventi; Abú Zabí; Adamov; administrativa; adresáře; Adžmán; Afrika; …“ a tak dále.

Stránky také obsahují Seznamy novinek a Čtenářské konto, což je vstup do uzavřené čtenářské sekce čtenáře registrovaného v knihovně ČSÚ. Pro samotné vyhledávání však můžete stránky využívat i bez registrace.

• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme