Ortopedická obuv se staletou historií: Za lehčí krok děkoval i Havel

Rodinná firma s kořeny v první republice dnes ulevuje lidem od ortopedických vad. Při výrobě využívají ve společnosti Svorto také 3D otisky chodidel



V době, kdy frčí hlavně startupy a technologické firmy, je rodinná firma s historií sahající až do předminulého století skutečnou vzácností. Navíc s poctivým řemeslem, kdy výsledky práce jsou viditelné a hmatatelné, a ještě navíc pomáhají lidem, kteří mají problémy s chůzí. Přitom pro Radka Smetáka nebylo snadné na násilně přerušenou tradici navázat. „Vlastně jsme neměli na co navázat a museli jsme začít od nuly. Komunisté totiž ukradli technologické vybavení i materiál a to se v restitucích nevracelo,“ říká Radek Smeták.

3D otisk chodidla

„Na rodinnou tradici jsme nenavázali úplně přesně,“ říká Radek Smeták, „tam šlo totiž o výrobu luxusní a ortopedické obuvi na míru, kdežto my vyrábíme ortopedické vložky a pomůcky. Ty jsou nejžádanější spolu s různými gelovými produkty, korektory a chrániči prstů.“ Produkce firmy, která dnes působí pod názvem Svorto, zahrnuje široké spektrum různých pomůcek, které řeší jak obvyklé menší vady chodidla, tak komplikované potíže. Běžný zákazník si může koupit sériově vyráběné vložky a ortopedické pomůcky, pokud ale přichází s předpisem od lékaře, pak se obvykle jedná o zhotovení zdravotních vložek na míru. „Ty dokážeme vyrobit na základě 3D otisku chodidla zákazníka,“ upřesňuje pan Radek.

Firma Svorto vyrábí ortopedické vložky a pomůcky.
Ty jsou nejžádanější spolu s různými gelovými produkty, korektory a chrániči prstů.

Dopracovat se k dnešnímu postavení na trhu ale nebylo snadné. „Nevzpomínám si, že by něco šlo úplně samo. Museli jsme se zorientovat ve stále se měnících zákonech, předpisech a účetnictví,“ vzpomíná.

„Dnes kromě prodeje na domácím trhu vyvážíme své výrobky nejen na Slovensko, ale i do Německa, Maďarska, Estonska, Lotyšska, Litvy, Itálie a Izraele,“ dodává. Nesplněné sny a plány ale pořád zůstávají. „Máme rozdělaný projekt na rozšíření skladu a výroby, a pokud bude pokračovat nárůst, měli bychom záměr realizovat příští rok. Kromě větších výrobních a skladovacích prostor bychom ale potřebovali i širší nabídku odborných pracovníků na trhu práce,“ svěřuje se Radek Smeták. V plánu byla i vlastní maloobchodní prodejna: „Několikrát jsme to zkoušeli, zatím se nám ale žádnou nepodařilo pořádně rozjet.“

Poděkování od prezidenta

Každá firma se ráda pochlubí svými úspěchy a Smetákovi mají ve svém archivu jedinečná ocenění. Například Josef Smeták obdržel již v roce 1945, měsíc po skončení války, za své produkty děkovný dopis od paní Hany Benešové, prezidentovy manželky. I prezident Václav Havel se odvděčil za dodané ortopedické vložky fotografií s věnováním. Není divu, mnohdy nenápadné pomůcky dokážou lidem opravdu hodně ulevit nebo zpříjemnit život, zvlášť když musí dlouho stát nebo chodit.

„Kromě ortopedických vložek a zdravotních vložek pro ploché nohy a patní ostruhu nabízíme i různé gelové nebo silikonové vložky, patičky, podpatěnky, bandáže, ale také polotovary pro protetiku. Samozřejmě spolupracujeme s ortopedy i rehabilitačními lékaři,“ vyjmenovává pan Smeták.

Starají se i o hlavu a ruce

Není tak obvyklé, aby se dnes řemeslo udrželo v rodině tolik generací. Rodinné firmy se potýkají s problémem nástupnictví a podnikatelé, kteří se pomalu blíží k důchodovému věku, nevědí, komu předat žezlo. Tahle otázka zatím u Smetákových není na stole, ale Radek se rozhodně připravuje na to, že se bude snažit své syny vychovat pro pokračování v rodinné tradici. „Určitě s tím počítám, ale záleží na tom, jak se k tomu budou stavět. Třeba je bude bavit něco úplně jiného,“ uvažuje.

Dodává ale, že firma se stále rozvíjí a nezůstává jen u své vlastní výroby: „Kromě závodu v Otrokovicích, kde vznikají naše produkty, spolupracujeme také s odbornou francouzskou firmou, která nám poskytuje mimo jiné i zařízení pro analýzu nohou nebo technologii pro úpravu a tvarování lyžařské obuvi. A neorientujeme se jen na boty a na nohy. Nabízíme také různé vyhřívané pomůcky, čepice, rukavice a zařízení pro dezinfekci obuvi. Myslím, že až ten čas jednou přijde, nebudeme toho další generaci předávat málo.“

Čtyři generace, jedna firma

Bedřich Smeták, pradědeček Radka Smetáka, se narodil v roce 1870 a vyučil se později ševcem. Řemeslu se učil ve Vídni, zkušenosti ale uplatnil v Praze. Tam jako jeden z prvních začal vyrábět ortopedickou obuv.

Po něm převzal štafetu Josef Smeták. Ten svou živnost za první republiky založil na spolupráci se zakladatelem moderní ortopedie, profesorem Zahradníčkem. Jeho Salon ručně šité obuvi se nacházel přímo na Václavském náměstí v dnešním čísle 47 (tehdy č. p. 55), tedy vedle hotelu Jalta, postaveného později, v roce 1958.

V té době už tu ale firma pana Smetáka nesídlila. Rok 1948 učinil konec jeho výrobě bot, a i když zůstal v oboru a směl prodávat a opravovat obnošenou obuv, prosperující firma byla tatam.

Podobné to bylo s jeho synem Josefem, který měl od roku 1936 až do „vítězného“ února prodejnu ortopedické, luxusní, lovecké a horské obuvi Bohemia na rohu Karlova náměstí a Žitné ulice. „Na firmu Josef Smeták byla zavedena nucená národní správa a zabaven veškerý majetek, vybavení dílen a obchodů včetně zboží,“ vypráví Radek Smeták.

Josef směl být zaměstnaný ve své bývalé provozovně jen dva roky, poté musel odejít a po mnoha peripetiích zakotvil na protetickém pracovišti, kam později nastoupil i jeho syn, opět Josef, který se vyučil obuvníkem v tehdejším Svitu Gottwaldov. „Po revoluci táta se svým kolegou a se mnou založil firmu Sdružení živnostníků S+V,“ vypráví již moderní historii firmy Radek.


Převzato z časopisu Profit: Autor článku: Josef Žídek. Foto: archiv, Tomáš Novák.

Doporučujeme