Ostrovní systémy dávají firmám nezávislost na dodavatelích elektřiny

Návratnost je například ve stavebnictví kolem dvou let. Český výrobce má zatím většinu zákazníků v zahraničí. Do perspektivního oboru vstupují vizionáři i zavedené energetické společnosti.



Klesající ceny baterií a jejich lepší technické vlastnosti otevírají pro firmy nové možnosti hospodaření s energiemi. Především podniky, které nemají provoz výrazně náročný na spotřebu, mohou být díky takzvaným ostrovním systémům nezávislé na dodavatelích energií. 

„Ostrovní systémy jsou vhodné pro průmyslové a stavební firmy, kterým ušetří náklady na elektrickou energii a navíc jim umožní působit v oblastech, ve kterých předtím působit nemohly. Z hlediska využití jsou ostrovní systémy vhodné také pro koncové zákazníky, tedy rodinné domy, odloučené horské chaty a chalupy,“ vysvětluje Miroslav Šafář, jednatel společnosti Fitcraft Energy z Valašského Meziříčí, která od roku 2010, kdy vznikla, vyrábí ostrovní systémy pro firmy a nově také pro domácnosti.

Jednotky SaveBox, které firma nabízí, umožňují firmám jistou nezávislost na dodavatelích energie. Podnik se může stát podle míry spotřeby zcela energeticky nezávislý, nebo alespoň ušetří nemalé prostředky na elektřině. Díky napojení na fotovoltaické články umožňuje systém akumulovat získanou energii v bateriích a používat ji pro spotřebu. Pro nabití baterií je možné využít i dieselové agregáty. Systém je unikátní tím, že obsahuje veškerou potřebnou elektroniku. Jde tedy o kompletní ostrovní systém včetně baterií v jednom balení.

Nejvíce zákazníků v Británii

Miroslav Šafář Firecraft Energy„Zatím máme nejvíce zákazníků stále v zahraničí, kde jsou ostrovní systémy hojně využívané. Například ve Velké Británii, kde máme zákazníky jak z oblasti průmyslu, tak i koncové zákazníky, mají onu samostatnost v povaze. Je to ostrov, který chce být nezávislý na pevnině. Tento fakt je v tamních lidech hluboce zakořeněn a promítá se i do jejich podnikání a bydlení,“ popisuje Miroslav Šafář.

Na trhu jsou v současné době tři modely, které se od sebe liší výkonem. Nejmenší model S je vhodný jako podpůrný zdroj, například na stavbu. Prostřední model M zvládne napájet dům. Největší model L je vhodný jako zdroj například pro odříznuté školy, nemocnice, a podobně. „Náš čtvrtý model Savebox HOME je sice primárně určen pro rodinné domy, ale lze jej samozřejmě využít i pro sídla firem, menší firmy, IT společnosti, serverovny a podobně,“ zmiňuje Miroslav Šafář.

Návratnost záleží na konkrétním využití. Na anglických stavbách je například návratnost dva až tři roky, což je při minimálně desetileté životnosti poměrně zajímavé. U modelu Savebox HOME pro rodinné domy je kalkulovaná návratnost zhruba sedm let.

Díky tomu, že firma patří ve svém oboru mezi průkopníky, nemá zatím na trhu příliš velkou konkurenci. „Ta je zatím spíše nepřímá, jeden americký gigant oznámil, že začne vyrábět akumulátory pro domácnosti, které jsou podobné našemu řešení. Na druhou stranu naše konkurenční výhoda je v tom, že my máme veškeré řešení v jednom boxu. Majitel už nemusí dokupovat další drahé komponenty, stačí jen připojit mezi obnovitelný zdroj energie a síť. Nic dalšího řešit nemusíte,“ zmiňuje Miroslav Šafář.

Do budoucna se tak chce firma kromě firemních zákazníků více zaměřovat i na systémy inteligentních domů.

Ostrovní systémy mají budoucnost také podle odborníků na energetiku. „Výhodou ostrovních systémů je, že dodávky elektřiny neohrozí případný black out například vlivem přírodních pohrom. Systém nezávislý na síti může dál dodávat potřebnou energii pro provoz zařízení. Takové řešení je vhodné například pro datová centra, která uživatelé potřebují s nepřetržitým provozem,“ vysvětluje Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Použití také v době krizí

V tuzemských podmínkách doporučuje takzvaný hybridní systém, které přináší výhody nezávislosti pomocí ostrovních systémů i možnost připojení na síť. „V případě výpadu nebo dostatku vlastní energie například ze střešních solárních panelů se systém automaticky přepne na ostrovní chod a je zcela nezávislý na dodávkách ze sítě. Výhodou je také u těchto solárních systémů kombinace s bateriovým úložištěm, které rozšiřuje možnosti vlastní soběstačnosti i po západu slunce,“ doplňuje Martin Sedlák.

Díky klesající ceně obnovitelných zdrojů a ostrovních systémů se podle Martina Sedláka rozšiřuje také jejich využití v krizových situacích. Tedy například v oblastech zničených povodněmi nebo v zahraničí hurikány nebo  zemětřesením. Přitom často dochází k přerušení energetických sítí a konvenční zdroje energie jako uhelné nebo jaderné elektrárny tak nejsou schopny dodat potřebnou elektřinu.

Proto by klíčové prvky, jako jsou  nemocnice, čističky odpadních vod nebo místa, na která  lze evakuovat postižené obyvatele, měly být vybaveny inteligentními sítěmi, instalacemi nezávisle fungujících obnovitelných zdrojů a baterií. Také lze v takových případech využít mobilních aplikací obnovitelných zdrojů a baterií. Podobné mobilní energetické centrum pro krizové situace představily loni české firmy pod obchodním názvem Alfons Mobile Energy Container (AMEC).

Kromě těchto profesionálních ostrovních systémů fungují podle Martina Sedláka v České republice a na Slovensku tisíce podomácku zhotovených autonomních systémů. „Nejběžnější jsou různé jednoduché aplikace solárních panelů kombinované například s autobateriemi na chatách a chalupách, kde uživatel potřebuje většinou elektřinu maximálně pro svícení LED žárovek a rádio,“ uzavírá Martin Sedlák.

Ukládání energie se v zahraničí věnuje například miliardář Elon Musk, který před časem představil svůj produkt PowerWall. Také česká společnost ČEZ nedávno investovala do německé společnosti Sonnenbatterie, která se na skladovací systémy pro elektřinu z obnovitelných zdrojů zaměřuje.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme