Pece společnosti J4 z Předměřic dobývají celý svět, od Ruska po Koreu

Východočeská firma se dokázala za pětadvacet let prosadit na všech kontinentech s výjimkou věčně zmrzlé Antarktidy. Kromě klasických pecí na chleba vyvíjí a vyrábí také celé pekařské a cukrářské linky.



Foto: J4Když se po pádu socialismu v roce 1989 v tehdejším Československu začaly zadrhávat obrátky řady velkých národních podniků, patřil mezi stovky postižených firem také podnik TMS Pardubice, známý jako Továrna mlýnských strojů nebo také jako „Prokopka“.

Jeden z jeho šikovných konstruktérů Jiří Černík nechtěl jen sledovat, jak dříve významnému podniku dochází dech, a v roce 1994 založil spolu s Josefem Mázlem, Jiřím Součkem a Janem Dubišarem firmu na výrobu pekáren. Její název J4 odkazoval na čtyři zakladatele, jejichž křestní jména začínala shodným písmenem.

Pardubická parta

Jiří Černík, společnost J4. Foto: J4„Všichni zakladatelé naší firmy se znali z firmy TMS Pardubice. V té pracovalo kolem 3500 zaměstnanců a v devadesátých letech se postupně rozpadala. Parta kamarádů dala hlavy dohromady a rozhodli jsme se pro založení firmy na výrobu pásových pecí. Začali jsme ale opravami a servisem pecí stávajících,“ vzpomíná na vznik firmy syn zakladatele Jan Černík, který je jednatelem společnosti.

Firmu při rozjedu hnala i tehdejší nálada ve společnosti. „Vše se neslo v porevoluční atmosféře. Byli jsme mladí a převládalo nadšení. Požadavky úřadů byly daleko nižší, náklady na jednoho zaměstnance zanedbatelné. Starosti nám dělaly finance na nákup strojů spolu s časovou náročností na stálý nárůst výroby a chod nové firmy,“ pokračuje Jan Černík.

Ale jen opravy společnosti nestačily. „Po dvou letech přišla první vymodlená objednávka na novou pec pro pekárnu Odkolek,“ pokračuje Jan Černík. Od výroby jednotlivých pecí se firma postupně vypracovala k dodávkám celých pekařských a cukrářských linek, splňujících rozmanité požadavky řemeslné i průmyslové pekárenské výroby.

Její zákazníky v současnosti tvoří střední a velké pekárny zaměřené na pečení veškerého druhu pečiva, chleba a cukrářských výrobků po celém světě. „Prvním směrem expanze byl východ. Zde průběžné pece dobře znali z dob velkého podniku TMS a tak problémy s náběhem pečení a provozem nové pece u odběratele nebyly žádné. Dnes expedujeme do všech kontinentů, „zatím“ vyjma Antarktidy,“ říká Jan Černík s úsměvem.

Od Ruska po Jižní Koreu

Foto: J4I díky tomu společnost v roce 2018 získala druhé místo v soutěži Exportér roku, stejnou soutěž v roce 2013 vyhrála. V roce 2018 vyrobila celkem 28 pecí. Z nich nejvíce, konkrétně 9, vyvezla do Ruska, další 4 do Holandska, 3 se prodaly na domácím trhu. Objemem exportu ale byla loni hned za Ruskem Jižní Korea, přestože tam firma dodala jednu pec, Holandsko skončilo v tomto ohledu až třetí. Od začátku své existence do konce roku 2018 společnost vyrobila více než šest stovek pecí.

Nové exportní příležitosti přináší firmě pravidelná účast na veletrzích. Například na loňském veletrhu IBA v Mnichově, třetím největším mezinárodním veletrhu pekařských technologií, jednala předměřická společnost se zájemcem z exotických Filipín, dvanácté nejlidnatější země světa s více než 104 miliony obyvatel. Ten plánuje linku na sladký chléb ochucený čokoládou, své zboží přitom dodává nejen na samotné Filipíny, ale také do Malajsie, Singapuru a Austrálie. Se zajištěním účasti na některých veletrzích spolupracuje firma s vládní agenturou na podporu exportu CzechTrade.

Konkurenci má přitom společnost J4 nemalou. „V západní Evropě existuje, nicméně nabízí stejnou kvalitu za vyšší cenu. Ve východní Evropě existuje v podstatě jedna firma se stejnou kvalitou, ta ale nicméně nabízí jen část z portfolia námi dodávaných pecí,“ porovnává Jan Černík.

Cena a šíře portfolia však nejsou jediné atributy, díky kterým se společnost udržela na trhu. „V prvé řadě je to přístupem k zákazníkům. Snažíme se vyjít vstříc i se servisem pecí starších jak dvacet let. U starších pecí je návratnost investice posuzována případ od případu. Rozhodující předostí byla hlavně cena. Používáme špičkové komponenty, jako jsou převodovky, motory nebo elektronika, a rozdíl ceny práce nám dovolil držet se dole. Tím však bylo nutné hlídat udržení firmy v černých číslech, kontrolovat vysokou kvalitu provedení a součástek, ze kterých se pece a později celé linky skládají,“ podotýká Jan Černík.

Nedostatek lidí řeší automatizací

Foto: J4I tato úspěšná strojírenská firma se musí umět vypořádat s podmínkami tuzemské podnikatelské reality. „Prostředí ovlivňuje hodně faktorů. V současné době je velmi diskutovaný nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Tento faktor je však navázán na hospodářský cyklus a doufáme, že se zájem o práci a zaměstnavatele s vlídným přístupem opět vrátí. Co nás trápí stále více a kde nevidíme zlepšení ani v dlouhodobém horizontu je výkaznictví a požadavky a přístup úřadů všeobecně,“ zmiňuje jednatel společnosti J4.

Dlouhodobý nedostatek technicky vzdělaných lidí se firma snaží také aktivně řešit. „Postupně zavádíme výrobní postupy a stroje, které umožňují výrobu více zautomatizovat. Platy stálým a novým zaměstnancům postupně navyšujeme. Bohužel to ale sebou nenese přiměřený nárůst produktivity,“ upozorňuje Jan Černík.

Další rozvoj firmy by měla v letošním roce podpořit plánovaná výstavba nového areálu a haly. „V nové expediční hale budeme skladovat hotové části pecí. Hala má být dostavena ke konci roku 2019. Její hlavní předností je zrychlení přesunu hotových částí a odpadnutí přepravy do pronajaté haly v sousedním městě,“ uzavírá Jan Černík.

Dalibor Dostál

Společnost J4 v kostce

Předměřická firma J4 vznikla v roce 1994. Společnost začínala výrobou jednotlivých pecí a postupně se vypracovala k dodávkám celých pekařských a cukrářských linek, splňujících rozmanité požadavky řemeslné i průmyslové pekárenské výroby. V roce 2019 zvítězila v soutěži Ocenění českých lídrů v Královéhradeckém kraji.

Doporučujeme