Perspektivy ve farmaceutickém průmyslu: zájem o české firmy na výstavě ve Švédsku

České firmy a výzkumné instituce se Nordic Life Science Days 2019 účastnily díky podpoře Ministerstva zahraničních věcí (projekty ekonomické diplomacie – PROPED) pod jednotným stánkem České republiky „Life Sciences in the Czech Republic“, který pro veletrh zajišťovala agentura CzechInvest.

Nordic Life Science Days je největším skandinávským a jedním z největších veletrhů / B2B akcí svého druhu v Evropě, kterého se účastní nejvýznamnější subjekty sektoru Life Sciences (biotechnologie, genetika, neurologie, farmacie a zdravotnická technika), ale rovněž zástupci vědecko-výzkumných organizací a pracovišť. Letošního ročníku se zúčastnily české společnosti Generi BiotechMediToxQuinta – Analyticai&i Prague a dále zástupci Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČRCentra technologického transferu Masarykovy Univerzity Brno a Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

O české firmy byl mimořádný zájem a mnohé měly za 2 dny více než 20 předem smluvených B2B jednání v rámci partneringového systému. Zúčastněné firmy nejsou v regionu nováčky, nejen pro svou opakovanou účast, ale především proto, že mnohé z nich již pro severské partnery provádí buď klinické testování, nebo na základě konkrétní poptávky vyvíjí specializovaná farmaceutika či postupy v genetice a neurologii či nabízí hotový produkt. Na vědecké úrovni probíhá spolupráce se švédskou Lund University.

Příští ročník NLSD se bude konat opět ve Stockholmu, a to počátkem září 2020, na kterém by ČR a české firmy opět neměly chybět. S ohledem na přítomnost klíčových hráčů v oboru (AstraZeneca, Sanofi, Bayer Pharma, Roche, Novo Nordisk, Johnson & Johnson, Pfizer a řady předních švédských společností) a perspektivu farmaceutického průmyslu a Life Sciences ve Švédsku (země disponuje hned dvěma centry: koridorem mezi Uppsalou a Stockholmem a oblastí Malmö / Lund a dánské Kodaně, které se někdy přezdívá Medicon Valley), doporučuje případným zájemcům sledovat webové stránky velvyslanectví ČR ve Stockholmu a agentury CzechInvest.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Stockholmu (Švédsko). Autor: Jan Buben, zástupce velvyslance.

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme