Po téměř šesti letech ožívá spolupráce s Uzbekistánem

Ve dnech 23. a 24. září 2019, po téměř šestileté pauze, proběhlo v Praze osmé zasedání Společné česko-uzbecké mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci, během kterého se spolu setkali náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Vladimír Bärtl a náměstek ministra investic a zahraničního obchodu Uzbekistánu Laziz Kudratov.



Na zasedání mezi hlavní témata patřily oblasti zahraničních ekonomických vztahů, obchodu, paliv a energie, bankovnictví, zemědělství, vodohospodářství, cestovního ruchu, farmaceutického průmyslu atd. Uzbecká strana projevila největší zájem o investiční spolupráci a rozvoj cestovního ruchu.

Česká republika projevila zájem o spolupráci v oblasti dopravy, těžebního průmyslu, zemědělství, energetiky atd. Obě strany také projevily zájem ohledně spolupráce vysokých škol, které jsou zaměřeny na agrární a textilní sektor, jelikož v Uzbekistánu hraje velkou roli pěstování bavlny, která má historickou tradici a Uzbekistán v této oblasti má již dlouholeté zkušenosti.

Spolupráce mezi ČR a Uzbekistánem je důležitá pro obě země, jelikož Uzbekistán disponuje nerostným bohatstvím a vysokou zemědělskou produkcí a ČR může poskytnout investory, pro které je Uzbekistán atraktivní z hlediska levné pracovní síly a také pro příjemné investorské klima. Politika Uzbekistánu je hodně založena na lákání zahraničních investorů, dá se říct, že současný Uzbekistán je životně závislý na zahraničních společnostech.

Součástí zasedání byla i jednání o znovuobnovení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Taškentem. Uzbecký národní letecký přepravce Uzbekistan Airways zvažuje vytvoření svého hubu ve střední Evropě, kromě současné linky Taškent – Frankfurt a v r. 2020 plánované linky Taškent – Mnichov, zvažuje v r. 2021 zavedení linky 3x týdně Taškent – Praha. Již od srpna letošního roku, každou středu a sobotu, nákladní Boeing 767 uzbeckých aerolinií létá mezi Ostravou, uzbeckým Taškentem a čínským městem Urumči.

Poptávka jak po přepravě zboží, tak i po přepravě osob mezi Uzbekistánem a střední Evropou narůstá. Taškent byl významným obchodním centrem na historické Hedvábné stezce. Nové letecké spojení do ČR je v jistém smyslu obnovou této významné obchodní trasy do srdce Evropy,

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Taškentu (Uzbekistán). Autor: Luboslav Mazurek, ekonomický rada.

• Teritorium: Asie | Uzbekistán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme